Annons

Ingemar Basth (MP) försöker lura väljarna om reseavdraget

Miljöpartiet är ett hot mot landsbygden, skriver Jan Ericson i en slutreplik till Ingemar Basth (MP) under ämnet framtidens bilism.
Insändare • Publicerad 25 november 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilen är viktig för landsbygden och det nya reseavdraget gynnar inte landsbygdens befolkning som MP och Ingemar Basth menar. Det skriver Jan Ericson (M).
Bilen är viktig för landsbygden och det nya reseavdraget gynnar inte landsbygdens befolkning som MP och Ingemar Basth menar. Det skriver Jan Ericson (M).Foto: Christian Hylse

Ingemar Basth påstår i en insändare att jag ”hyllar det fossildrivna samhället”. Lite märkligt när mitt huvudbudskap var att moderaterna vill verka för en omställning av fordonsflottan genom satsningar på elfordon, bättre möjligheter att ladda elbilar och tillgång på el till rimliga priser. Moderaterna satsar mer på detta än regeringen gör i sin budget. Men samtidigt måste människor kunna bo och arbeta på landsbygden även om de inte har råd att köpa elbil. Det är därför vi moderater även vill minska drivmedelsskatterna och försvarar reseavdraget.

Basth försöker också lura väljarna i Ulricehamn med att den som har nio mil tur och retur till jobbet är stor vinnare på det nya reseavdraget. Det stämmer inte. En löntagare som har 4,5 mil per väg till jobbet och som betalar statlig skatt på sin lön (det gör ca 1,3 miljoner löntagare idag) får idag ca 1 100 kronor per månad netto i skattereduktion till följd av reseavdraget. Det nya avdraget ger samma löntagare drygt 500 kronor i skattereduktion per månad. Alltså en förlust på runt 600 kronor per månad eller ca 7 000 kronor per år. Detta samtidigt som drivmedlen blir allt dyrare. För den med lägre lön och som bara betalar kommunalskatt blir förlusten mindre, men det är svårt att se att någon skulle kunna få en förbättring mot idag, som Basth påstår.

Annons

Den som bor i Ulricehamn betalar med sin skatt stora delar av kollektivtrafiken utan att kunna använda den, dessutom ska man täcka kostnaden för allt dyrare bensin och diesel, och ovanpå detta får man försämrade reseavdrag. Detta kallar alltså Ingemar Basth för en ”förbättring för landsbygden”. Samtidigt ska nu storstadsborna få högre reseavdrag, ibland högre än sina faktiska kostnader. Jag hävdar att Miljöpartiet är ett hot mot landsbygden och alla som lever där.

Jan Ericson, riksdagsledamot (M)

Annons
Annons
Annons
Annons