Annons

Inför varningstext på rött kött

Ändrad livsstil med mindre kött är det bästa sättet att minska risken för cancer, skriver Anette Ingelsson i sin insändare.
insändare • Publicerad 10 november 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anette Ingelsson vill se varningstext på kött likt den som finns för tobak och alkohol.
Anette Ingelsson vill se varningstext på kött likt den som finns för tobak och alkohol.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Många köper det rosa bandet, kanske i förhoppning om att det likt en talisman ska skydda en från cancer, visst behövs forskning, (djurfri!), men det behövs inte mer forskning i frågan om att ändrad livsstil, är det klart bästa sättet att minska risken för cancer.

Förr gjordes reklam för cigaretter av sport- och filmstjärnor, till och med läkare, det var coolt att röka, nu vet vi om lungsjukdomen kol.

”Det minsta man kan begära är att förpackningar från djurindustrin har varningstext, så att konsumenten påminns om riskerna och kan välja att äta hälsosamt!”
Annons

Folkhälsomyndigheten skriver att 9 av 10 fall av lungcancer är på grund av rökning, så för att öka folkhälsan sitter varningstext på paketen, i hopp om att färre ska börja och kanske några sluta röka.

Välfärdssjukdomar orsakas av alkohol, även där finns hårda regler och varningstexter om att dricka måttligt, däremot finns ingen varningstext på rött kött eller charkuterier som forskningen sedan flera år konstaterat är i samma klass som rökning.

Risken för tjock- och ändtarmscancer ökar och ätandet bör drastiskt minska; Livsmedelsverkets tips är att byta biffen mot bönor.

Hur sammankopplade bröstcancer- och prostatacancer är med mejeriprodukter har forskarna delade meningar om, det samma gäller ägg och kolesterol, men varför ta risken?

Lika problematiskt som att bolaget är ett statligt bolag, är att Sveriges livsmedelsstrategi är att öka produktionen av animalier, så det minsta man kan begära är att förpackningar från djurindustrin har varningstext, så att konsumenten påminns om riskerna och kan välja att äta hälsosamt!

Anette Ingelsson

Annons
Annons
Annons
Annons