Annons

Ica maxi behöver minimera smittorisker

Vi ska vara så få som möjligt och tillbringa så lite tid som möjligt i butiker. Då kan inte vara rätt tid att omplacera varor och ha dålig skyltning, skriver Kund.
Insändare • Publicerad 15 december 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ica Maxi bör underlätta för kunderna att kunna handla snabbt och på så sätt minska risken för smitta, anser skribenten,
Ica Maxi bör underlätta för kunderna att kunna handla snabbt och på så sätt minska risken för smitta, anser skribenten,Foto: Pernilla Rudenwall

Vi måste alla verka för att spridningen av covid minimeras och följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen utfärdar, så att vi inte blir sjuka eller sprider smitta. Samtidigt måste vi hantera vardagliga men nödvändiga saker som att handla mat.

När man besöker Ica maxi i Ulricehamn möts man utanför entrén av en skylt som uppmanar till att man ska handla ensam. Butiken vill ha in så få som möjligt, bara de som behövs för inköpen.

”Man får gå gång upp och gång ned och leta.”
Annons

Innanför entrén finns en automat med handsprit, så att man kan tvätta händerna och inte sprida smitta när man tar i vagnar, korgar, handterminaler och varor. Bra åtgärder för att minska virusspridning. Färre och renare kunder. Men sedan…

På Ica maxi verkar det pågå en ständig omplacering av varor. Det som ena veckan fanns på en plats finns nästa vecka på en annan plats, hårt bröd har plötsligt bytt plats med kex. Om det finns någon skyltning kan den avspegla förhållanden som gällde för en tid sedan, titta gärna ovanför mejerivarorna.

Vissa varor grupperas efter en oklar logik, grädde och matlagningsgrädde finns i helt olika ändar av mejeriavdelningen.

När man ska väga något i frukt och grönsaksavdelningen visar inte vågen varorna i bokstavsordning utan i?

Risgryn inte står bland gryner, utan är placerad i en av de stora gångarna, utan koppling till annat än att många ska gå förbi den.

I Icas app finns både Ica tornet och Ica maxi. Om man söker en vara på Ica tornet är det enkelt att gå in i appen och söka efter var varan finns, platsen markeras på en butikskarta. Någon sådan möjlighet finns inte för Ica maxi. Man får gå gång upp och gång ned och leta. Såvida man inte har tur och är där på en tid när det finns personal (som alltid är vänlig, hjälpsam och kunnig).

Inom handeln har det varit vanligt att man vill att kunderna ska ledas förbi så mycket som möjligt av varuutbudet, man ska lockas att spontanhandla. Gärna tillbringa lång tid i butiken, ända fram till stängningsdags då man ska sätta fart mot utgången, i en del fall med hjälp av marschmusik.

I coronatider är det annorlunda. Vi ska vara så få som möjligt och tillbringa så lite tid som möjligt i butiker. Då kan inte vara rätt tid att omplacera varor, ha dålig skyltning och inte förse kunderna med de hjälpmedel som finns så att de så snabbt som möjligt kan genomföra sina köp.

Ica maxi måste bli bättre på att minimera risker.

Kund

Annons
Annons
Annons
Annons