Annons

Huvudskyddsombud: Tveksamt om skolan är säker ur smittskyddssynpunkt

Huvudskyddsombudet för Lärarförbundet i Ulricehamn, Catarina Coutinho Axelsson, ifrågasätter om arbetsmiljön för lärare och elever är säker nu när terminen drar igång efter lovet.
insändare • Publicerad 11 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Catarina Coutinho Axelsson är huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Ulricehamn. ”Inför skolstarten är det viktigt att riskbedömningar på alla enheter uppdateras och åtgärder vidtas, då personal och elever återigen befinner sig i ett utsatt läge”, skriver hon i insändaren.
Catarina Coutinho Axelsson är huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Ulricehamn. ”Inför skolstarten är det viktigt att riskbedömningar på alla enheter uppdateras och åtgärder vidtas, då personal och elever återigen befinner sig i ett utsatt läge”, skriver hon i insändaren.Foto: Privat

Trots ökad smittspridning och larm från flera länder om hög belastning på sjukvården och så nu även i Sverige, samt varningar från WHO, skall all verksamhet inom skola fortgå precis som tidigare.

De befintliga åtgärderna anses räcka.

Annons

Frågan är vilka de befintliga åtgärderna är? Att hålla avstånd och undvika trängsel i skolmiljö, är mer eller mindre omöjligt i dagsläget. Att tvätta händer och informera elever och vårdnadshavare om vilka rekommendationer som gäller, har före omikrons framfart inte visat sig räcka för att dämpa smittspridningen.

Skolor runt om i Sverige har under tidiga vintern haft extremt hög frånvaro av både personal och elever. Att få till bra undervisning med de förutsättningarna är en omöjlig ekvation.

Dessutom vet vi i dagsläget tyvärr alldeles för lite om långtidscovid och hur ett eventuellt insjuknande påverkar hälsan på lång sikt. Hur vågar man laborera med människors liv och hälsa på detta vis?

”Frågan är om arbetsmiljön för personal och elever i nuläget verkligen kan klassas som säker ur smittskyddssynpunkt. Jag är ytterst tveksam.”

Skolpersonal har inte prioriterats när det gäller den tredje dosen, men riskerar dagligen att utsättas för ökad smittrisk, då elever som är yngre än 12 år, är helt ovaccinerade, samt att andelen vaccinerade med två sprutor som blir smittade dessutom ökar. Inte heller tas någon hänsyn till den hårt pressade sjukvården. Hur skall vårdpersonalen orka?

Det är svårt att hålla avstånd i skolmiljön, och barn under 12 år är inte vaccinerade. Lärare riskerar varje dag att smittas av covid, skriver Catarina Coutinho Axelsson. Personerna på bilden har inget samband med insändaren.
Det är svårt att hålla avstånd i skolmiljön, och barn under 12 år är inte vaccinerade. Lärare riskerar varje dag att smittas av covid, skriver Catarina Coutinho Axelsson. Personerna på bilden har inget samband med insändaren.Foto: Gorm, Kallestad

Inför skolstarten är det viktigt att riskbedömningar på alla enheter uppdateras och åtgärder vidtas, då personal och elever återigen befinner sig i ett utsatt läge.

Frågan är om arbetsmiljön för personal och elever i nuläget verkligen kan klassas som säker ur smittskyddssynpunkt. Jag är ytterst tveksam.

Djupt oroad!

Catarina Coutinho Axelsson

Huvudskyddsombud Lärarförbundet

Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons