Annons

Holmin – pengar till förlossningsvården finns

Det största problemet med förlossningsvården i Västra Götaland är inte att resurser saknas. Det är kortsiktigt ledarskap från det blågröna styret, skriver Helén Eliasson (S).
Insändare • Publicerad 25 november 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förlossningar är bestående och återkommande. Det är en budgetpost som måste få kosta pengar, skriver Helén Eliasson (S).
Förlossningar är bestående och återkommande. Det är en budgetpost som måste få kosta pengar, skriver Helén Eliasson (S).Foto: Sofia Wellborg

Vårdslösheten är både ordagrant och uttryckligen ett faktum från den Blågröna styrningen i Västra Götalandsregionen. Det senaste exemplet visar sig vara förlossningsvården, där det största problemet är ett blågrönt, kortsiktigt ledarskap som inte tar höjd för den stora omställning förlossningsvården i VGR står inför.

”Vi har inte mer än hundra procent” säger Lars Holmin (M), regionråd från Ulricehamn till Ulricehamns tidning och pratar sedan om att det handlar om prioriteringar. Om hundra procent av skattebetalarnas pengar som gått in i vårdsystemet skulle användas till skattebetalarnas vårdbehov skulle färre vänta på höftledsoperation, barnmorskor skulle få en bättre arbetsmiljö och födande kvinnor skulle få mer trygghet.

Annons

Den socialdemokratiska regeringen har gett regionerna statsbidrag av aldrig skådad omfattning, både generella och riktade statsbidrag till förlossningen men de kommer inte ut till vården. Holmin (M) och övriga i det blågröna styret sparar pengarna centralt för att istället försöka upphandla så mycket privat vård som möjligt. Till och med oktober så hade regionen ett överskott på över 2 700 miljoner kronor, att då säga att det inte finns pengar är ofattbart och felaktigt.

Vi socialdemokrater ser att resurser finns och bör användas, varför vill inte Lars Holmin (M) det?

Svensk förlossningsvård står inför ett kompetensglapp där väldigt många barnmorskor går i pension de närmsta åren, och inte tillräckligt många nya har utbildats för att ge de kvarvarande tillräckligt många kollegor med mångårig erfarenhet.

När arbetsmiljön inte prioriteras och de som nu jobbar på avdelningarna inte orkar jobba heltid, försvinner oerhörda mängder kompetens. Vi måste vara rädda om den personal vi har, och se till att de får ordentliga villkor. Med andra ord, ge barnmorskorna det som behövs för att de ska kunna utöva sitt hantverk tryggt och säkert, så att födande mammor också känner trygghet.

Den socialdemokratiska regeringen presenterade i somras ett uppdrag till Socialstyrelsen att ta fram nationella riktlinjer, det är med andra ord redan en boll som redan är i rullning. Det har även satsats 7 600 miljoner på förlossningsvården nationellt sedan 2015. Det finns pengar, men de stannar i flaskhalsen hos det blågröna styret.

Förlossningar är bestående och återkommande. Det är en budgetpost som måste få kosta pengar. Alla barn har rätt till den bästa starten i livet, och kvinnors liv ska inte stanna upp för att de föder barn.

Hur lång tid tar det innan Moderaterna ”landar” i det?

Helén Eliasson (S), regionråd i opposition

Annons
Annons
Annons
Annons