Annons

Höj priset på drivmedel – ge pengarna till landsbygden

Höj priset på drivmedel varje månad och låt pengarna gå till barnfamiljer och människor på landsbygden. Det föreslår Klimatorganisationen Klimatsvaret.
insändare • Publicerad 30 november 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En succesiv höjning av priserna på drivmedel blir ett viktigt styrmedel i klimatarbetet, menar företrädare för Klimatsvaret.
En succesiv höjning av priserna på drivmedel blir ett viktigt styrmedel i klimatarbetet, menar företrädare för Klimatsvaret.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

”Superonsdagen” går till historien. Den nya statsministern avgick samma dag som hon valdes. Regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet sprack efter sju år.

Droppen för Miljöpartiet var nog att regeringen skulle styra med en budgetreservation som Sverigedemokraternas hade varit med och förhandlat fram där en sänkning av energiskatten på bensin och diesel ingick.

Annons

Vi i Klimatsvaret tror inte heller på en sänkning. Vi menar att höga priser på bensin och diesel är måsten för att påskynda den pågående omställningen till elbilar och andra alternativ.

Enligt det gemensamma budgetalternativet från M, KD och SD, blir det en sänkt drivmedelsskatt med 50 öre per liter. Tvärtom, tycker vi att priset ska höjas successivt genom en avgift på till exempel 50 öre per liter varje månad i några år. Priset på bensin och diesel kan därmed bli ett viktigt styrmedel i omställningen.

”Alla får tid och pengar att ställa om. Alla får ta del av utdelningen och vi räknar med att mer än hälften av alla hushåll kommer att få mer i utdelning än vad den nya avgiften på koldioxidutsläpp kostar dem.”

Men här kommer vitsen! Det är stor skillnad mellan en avgift och en skatt. Avgiften samlas in till en fond som sedan betalas ut varje månad till varje medborgare med mer till landsbygden, glesbygden och barnfamiljer. På det sättet blir en gradvis höjning av priset accepterad av alla i samhället som en rimlig klimatåtgärd. Alla får tid och pengar att ställa om. Alla får ta del av utdelningen och vi räknar med att mer än hälften av alla hushåll kommer att få mer i utdelning än vad den nya avgiften på koldioxidutsläpp kostar dem.

Till partier som vill sänka skatten på bensin och diesel, säger vi att det finns en bättre väg. Vårt förslag som heter Avgift och Utdelning kan vara blocköverskridande. Oavsett vilken regering Sverige får, är Avgift och Utdelning en lösning för att minska koldioxidutsläppen som alla kan acceptera i dessa turbulenta tider.

Peter Goddard, Klimatsvaret – CCL Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons