Annons

Heltid som norm under ständig utveckling

Svar på artikeln om Ryttershovs huvudskyddsombuds synpunkter om utvärderingen av heltid som norm, UT 26/1.
Insändare • Publicerad 28 januari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många kommuner i Sverige kämpar med att införa arbetssättet heltid som norm. Än så länge är det ingen som har facit på hur det här görs bäst, skriver Susanne Åhman.
Många kommuner i Sverige kämpar med att införa arbetssättet heltid som norm. Än så länge är det ingen som har facit på hur det här görs bäst, skriver Susanne Åhman.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I UT:s artikel om utvärderingen av arbetssättet heltid som norm, där Ryttershovs huvudskyddsombud uttalar sig, finns några uppgifter om hur utvärderingen gått till som behöver förtydligas.

I artikeln säger sig huvudskyddsombudet inte känna till att en utvärdering gjorts och att hen inte heller fått till sig resultatet.

Annons

Den 30 september förra året informerades samtliga 2 200 medarbetare i Ulricehamns kommun om att en utvärdering av arbetssättet skulle göras. Vecka 40 eller vecka 41 fick samtliga berörda en enkät skickad till sig via mejl. Hit räknas samtliga anställda på Ryttershovs boende.

”I det här arbetet spelar alla medarbetare i Ulricehamns kommun en viktig roll.”

Under svarsperioden fick kommunens anställda påminnelser och när svarstiden var slut förlängdes den ytterligare med ett par veckor för att så många som möjligt skulle ha möjlighet att svara och säga vad de tyckte. När utvärderingen var klar meddelades detta till samtliga anställda och i det meddelandet bifogades rapporten med utvärderingen så att alla medarbetare skulle ha chansen att ta till sig resultatet.

Utvärderingen är gjord i ett lärande syfte. Många kommuner i Sverige kämpar med att införa arbetssättet heltid som norm efter en överenskommelse med fackförbundet Kommunal samt arbetsgivarparten Sveriges kommuner och regioner. Än så länge är det ingen som har facit på hur det här görs bäst.

Därför är det av största vikt att vi som arbetsgivare skruvar på detaljer och ständigt försöker utveckla och förbättra. I det här arbetet spelar alla medarbetare i Ulricehamns kommun en viktig roll. Målet är att kunna leverera välfärdstjänster även i framtiden, tillsammans jobbar vi för att nå dit.

Susanne Åhman, planeringschef, Ulricehamns kommun

Svar direkt: I artikeln I UT svarar huvudskyddsombudet att hon inte har fått besked om rapporten om utvärderingen, och att hon alltså ännu inte har läst den. I intervjun förnekar hon inte kännedom om att utvärderingen gjorts. Hennes kritik handlar om att den gjordes försent.

Redaktionen

Annons
Annons
Annons
Annons