Annons

Hälsosamma scheman allt annat än hälsosamma

Dessa hälsosamma scheman är inte hälsosamma och jag förstår missnöjet bland de anställda, skriver Niclas Sunding.
Debatt • Publicerad 22 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många av de anställda i kommunen har barn och även dessa har blivit negativt påverkade av dessa så kallade hälsosamma scheman, påpekar Niclas Sunding.
Många av de anställda i kommunen har barn och även dessa har blivit negativt påverkade av dessa så kallade hälsosamma scheman, påpekar Niclas Sunding.Foto: Anders Wiklund / TT

Sven-Olof Johansson (UT 10/6), du har inte fel angående hälsosamma scheman/heltid som norm. Dessa hälsosamma scheman är inte hälsosamma och jag förstår missnöjet bland de anställda. Då jag har kontakt med ett flertal som är drabbade av dessa så kallade hälsosamma scheman.

När hälsosamma scheman infördes så ställde jag en fråga i kommunfullmäktige gällande delade turer. De får ju arbeta fler helger nu. Detta skulle de ju inte behöva göra, för grundbemanningen skulle höjas.

Annons

Höjdes grundbemanningen tillräckligt för att kompensera? Nej! Nu får de istället arbeta fler dagar och helger, vilket innebär mindre tid för att ladda batterierna inför kommande arbetspass. Till råga på allt så blir inte bara den anställde drabbad, utan även hela familjen av dessa så kallade hälsosamma scheman.

”I min värld är det inte hälsosamt att arbeta fler dagar som resulterar i kortare sammanhängande ledighet.”

Jag ska ta ett exempel. En av mina vänner har blivit sjukskriven och orsaken är att personen inte orkade jobba fler dagar då tiden till återhämtning blev för kort. Detta har resulterat i att personen har gått ner i tjänstgöringsgrad från 100 procent till 75 procent. Detta har inneburit försämrad ekonomi, men de tycker att det är värt det. Då det blir mer tid till familjen och barnen.

Varför nämner jag barnen? Jo, många av de anställda har barn och även dessa har blivit negativt påverkade av dessa så kallade hälsosamma scheman. Barnen har fått en förälder som inte orkar eller har tid att vara lika delaktig i deras vardag, en förälder som tillbringar fler dagar på arbetet, en förälder som har färre lediga helger och kan göra något med barnen och resten av familjen. Är man då också ensamstående med barn så är det ännu värre för barnen.

Detta hade gott att lösas på ett bättre sätt om viljan bara funnits. Det hade kanske resulterat i att Ulricehamns kommun haft gladare/lyckligare anställda, varit en attraktiv arbetsgivare med mera.

I min värld är det inte hälsosamt att arbeta fler dagar som resulterar i kortare sammanhängande ledighet. Mindre tid och ork till familjen och barnen.

Nej, Centerpartiet och Nya Ulricehamn, gör om och gör rätt. Ni tog ju vårt yrkande i stort sett rakt av när det gällde inriktningsbeslutet för 7–9-skolorna. Vi har även här idéer/förslag som kan vara lösningen på problemet om ni är beredda att lyssna. Det är bara lyfta på luren och ringa så sätter vi oss ner och diskuterar fram en lösning som är bra för de anställda.

Niclas Sunding (SD), ordförande/gruppledare

Annons
Annons
Annons
Annons