Annons

Gränsvärden för alkohol kan utmana det egna sättet att leva

Att prata alkoholvanor har alltid varit kontroversiellt. Det kommer alltid att vara en utmaning att få allmänheten att acceptera gränsvärden som stör det egna sättet att leva, skriver Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.
Insändare • Publicerad 19 maj 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gränserna för riskbruk av alkohol kanske inte stämmer överens med våra liv och hur vi vill dricka alkohol, skriver Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.
Gränserna för riskbruk av alkohol kanske inte stämmer överens med våra liv och hur vi vill dricka alkohol, skriver Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.Foto: Martina Holmberg / TT

Förvåning, kränkthet och ilska uppstod när Socialstyrelsen i somras presenterade sina riktlinjer för riskbruk av alkohol. Det blev åter aktuellt när Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) nyligen visade att varannan svensk dricker över gränsen för riskbruk. Debatten grundar sig dock i en missuppfattning kring framför allt tre saker: 1) vad riskbruk faktiskt är, 2) att riktlinjerna är svåruppnåeliga, samt 3) att det krävs en stor omställning för att nå dem.

1. Är riskbruk samma som beroende? Nej! Många rasar över att Socialstyrelsen genom benämningen riskbruk stämplar hälften svenskarna som ”alkisar”. Riskbruk innebär att en person kan ha måttliga, eller till och med inga, negativa konsekvenser av alkohol, men dricker på ett sätt som på sikt kan skapa problem. Beroende däremot, innebär att man inte klarar av att kontrollera sitt drickande.

Annons

Gränsen kanske inte bekvämt passar in i våra liv. Vissa kanske inte vill följa riktlinjerna. Alla vuxna gör sina egna val och riskbedömningar, men Socialstyrelsen har också sitt ansvar. Med gränsvärden, som bygger på en gedigen forskningsgenomgång, visar de att det inte finns någon riskfri alkoholkonsumtion – oavsett vad man själv tycker är normalt. Att hålla sig under gränsen för riskbruk innebär åtminstone låga risker.

2. Hur nära riktlinjerna dricker vi? Den allmänna uppfattningen verkar vara att Socialstyrelsens gräns är en utopi. Hälften dricker över gränsen. Men hur mycket över? När vi på IQ beräknade det såg vi att snittsvensken dricker ungefär 10 procent över riskbruksgränsen. Det innebär att för många räcker det med mindre förändringar för att nå under gränsen.

”En svagare dryck påverkar sannolikt inte din känsla av fredagsmys, men påverkar den totala mängd alkohol du får i dig.”

3. Hur hamnar man rätt? En del behöver dra ner rejält för att värna sin hälsa, och en del personer har ett beroende. Men för många kan det räcka med små justeringar för att dricka mer hälsosamt. Kanske kan du byta starköl mot folköl, eller varför inte mot en alkoholfri öl emellanåt? Det finns alkoholsvagare alternativ i de flesta dryckeskategorier. En svagare dryck påverkar sannolikt inte din känsla av fredagsmys, men påverkar den totala mängd alkohol du får i dig.

Att prata alkoholvanor har alltid varit kontroversiellt. Det kommer alltid att vara en utmaning att få allmänheten att acceptera gränsvärden som stör det egna sättet att leva. Det finns ett val, antingen avfärdar man gränsvärdena som överförmynderi, eller så anammar man ett smartare förhållningssätt till alkohol. Valet är ditt och ingen tvingar dig.

Mojtaba Ghodsi, vd för IQ

Annons
Annons
Annons
Annons