Annons

Gott brandskydd inte tillgängligt för alla

I två av tre dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare, skriver Martin Ortega Engström i sin insändare.
insändare • Publicerad 19 december 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En brandvarnare behöver regelbundet testas och förses med nya batterier, påminner Martin Ortega Engström i sin insändare.
En brandvarnare behöver regelbundet testas och förses med nya batterier, påminner Martin Ortega Engström i sin insändare.Foto: Magnus Wahlström

Julens månad har anlänt, fylld av traditioner och högtider. Men nu börjar även högsäsongen för bostadsbränder. Så medan vi i högre grad använder levande ljus och andra brandrisker, för att skapa julstämningen, behöver vi även uppmärksamma en särskild livräddare.

I två av tre dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Experter på brandskydd vittnar om hembesök där brandvarnare ligger oanvända i garderober och glömts bort efter att ha placerats i taket.

Annons

Men en brandvarnare har såklart en begränsad kapacitet, den tillverkas inte i tomtens magiska universum där han outtröttligt sköter klapputdelningen till alla julfirare. Så en brandvarnare behöver regelbundet testas och förses med nya batterier. Annars kan den dessutom bli en falsk trygghet.

”För alla som inte kan uppfatta brandvarnares vanliga signaler så går att komplettera med blinkande lampor och vibrationer.”

Faktum är att MSB rekommenderar att du testar din brandvarnare varje månad, och vid tillfällen som installation, rengöring, batteribyte. Ett tips är att använda deras kostnadsfria sms-tjänst, som skickar en påminnelse när det är dags att testa igen. På myndighetens hemsida kan du både aktivera tjänsten och få råd om brandsäkerhet i stort.

Det är också viktigt att lyfta tillgängligheten kring brandskyddet. För alla som inte kan uppfatta brandvarnares vanliga signaler så går att komplettera med blinkande lampor och vibrationer. Man kan kontakta vårdcentralen för vägledning kring sådana hjälpmedel.

Mot bakgrund av att äldre personer är överrepresenterade i dödsbränderna så måste bland annat regionen ta ett större ansvar. För att tillgängliggöra sådana brandvarnare, och andra lösningar, som expertisen ofta lyfter som nödvändiga för att äldre svenskar ska kunna få ett likvärdigt brandskydd.

Så låt oss omfamna högtidernas sköna ljus och värme. Fast med en bred upplysning om brandsäkerhet och värmande omsorg för varandra.

För i allt julstök kan det vara lätt att bli distraherad. Medan julefriden kan ge en bedräglig trygghetskänsla. Men vid exempelvis julmatens virrvarr och mys så blir det bara ännu viktigare med brandskydd, eftersom spisbränder är den vanligaste brandorsaken i svenska hem. Ifjol inträffade 858 bostadsbränder, bara i Västra Götaland.

Lyckligtvis är det förhållandevis enkla insatser som kan göra tillvaron mer brandsäker. Varje hem behöver ha fungerande brandvarnare. Så att julens månad blir minnesvärd på rätt sätt.

Martin Ortega Engström

Annons
Annons
Annons
Annons