Annons

Gör som på Lassalyckan – låt det ideella ta hand om kulturen i Ulricehamn

I det privata näringslivet och i föreningslivet sätter man en budget om vad det får kosta, skriver Sigvard Ståhl. Låt kulturen få verka under samma förutsättningar, skriver han vidare.
Insändare • Publicerad 18 april 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför ska läsestunder för barn, jazz, utställningar, bokcirklar med mera vara fritt och kommunal? frågar sig Sigvard Ståhl i sin insändare.
Varför ska läsestunder för barn, jazz, utställningar, bokcirklar med mera vara fritt och kommunal? frågar sig Sigvard Ståhl i sin insändare.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Tack Viktor Öberg som vågade ta upp frågan om bibliotek vid ICA Tornet.

För 18 månader sedan skrev undertecknad ett inlägg om detta, som jag ansåg, otroligt dyra och fula hus.

Annons

Nu ska det börjas igen: Politisk dialog om var det skall byggas, vilket troligen tar ett till två år. Ny arkitekttävling där politiker och stadsarkitekt skall välja ut förslag och läge, kanske ett år till. Sen kommer nytt val…. nya människor, ny stadsarkitekt och så vidare. Kanske ett år till har gått.

Ny projektering görs efter deras önskemål och projekteringskostnader på fem till tio miljoner kronor till. Kostnadsberäkning en gång till och, oj, det kostade 200 miljoner kronor nu också. Då är vi på 2028 och får ta beslut om nytt omtag, igen.

I det privata näringslivet och i föreningslivet sätter man en budget om vad det får kosta.

Förslag: I hållbarhetens tider återanvänder kommunen nuvarande bibliotek med ny taktätning och samma inredning och möbler. Ge Folkets hus 10–15 miljoner kronor som används till en ihopbyggnad med annexet för att kunna hantera barnverksamhet, med inträde. Totalt kostar detta max 30 miljoner kronor.

Driftkostnad för ett NYTT kulturhus, jämfört med idag, kommer ligga på tio miljoner kronor extra varje år, otroligt mycket pengar. Och vad gör kommunen med befintligt bibliotek när det står tomt? Riva huset, nya lokaler för skoladministration, vård och omsorg, kultur och fritid. Jag gissar på ett pris på 300 miljoner kronor bara för det.

”I hållbarhetens tider återanvänder kommunen nuvarande bibliotek med ny taktätning och samma inredning och möbler.”

Vår kulturchef Lena Moritz skrev som svar till mig, för 18 månader sedan, att vi skulle skapa ett ”Kulturens Lassalyckan”.

Men gör det då!

På Lassalyckan drivs all verksamhet ideellt med runt tio aktiva föreningar med uppskattningsvis 3 000 medlemmar. Kommunen hanterar vissa lokaler och skötsel för allmänheten. Aktiviteter i övrigt kostar för den som utnyttjar det, både verksamhet och lokaler.

Sigvard Ståhl.
Sigvard Ståhl.Foto: Pernilla Rudenwall

Låt kulturen arbeta likadant, som Folkets hus gör med bio, teater, föreställningar, musik, föreläsningar och så vidare, där det kostar att vara med. Konstrundan är också ideell.

Varför ska läsestunder för barn, jazz, utställningar, bokcirklar med mera vara fritt och kommunalt?

Annons

Låt det ideella, likväl som på Lassalyckan, hantera kulturen i Ulricehamn.

Sigvard Ståhl

Annons
Annons
Annons
Annons