Annons

Gör plats för historien i det nya Kulturhuset

Ett regelrätt museum kräver stora resurser, men det borde gå att göra plats för delar av vår lokala historia i det nya Kulturhuset, skriver Ninni.
Insändare • Publicerad 25 februari 2024 • Uppdaterad 27 februari 2024
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I ett nytt Kulturhus kan det helt säkert göras plats för att visa delar av vår egen historia, delvis med hjälp av den äldre samlingen, skriver Ninni i sin insändare. Bilden visar rekonstruktionen av Bredgårdsmannen.
I ett nytt Kulturhus kan det helt säkert göras plats för att visa delar av vår egen historia, delvis med hjälp av den äldre samlingen, skriver Ninni i sin insändare. Bilden visar rekonstruktionen av Bredgårdsmannen.Foto: SVT

”Hembygdsföreningen vill att det skapas ett museum med en utställning om Ulricehamn i kulturhuset.” Citatet är hämtat från Ulricehamns Tidning den 20 februari. Min gissning är att det är fler än Hembygdsföreningen som har önskemål kring detta, liksom kring den sorgligt hanterade samlingen som en gång utgjorde Ulricehamns museum.

Men likt kommunstyrelsens ordförande tror inte jag heller på att inrymma ett ”regelrätt museum” i det blivande Kulturhuset. Oavsett vad man lägger i betydelsen av ordet ”museum”, kräver ett regelrätt sådant klimatanpassade magasin, utbildad personal, utställningsförhållanden med bra – men inte för mycket – ljus, god säkerhet med mera. I sammanhanget, där ett nytt stadsbibliotek har högsta prioritet, känns detta inte särskilt realistiskt.

”Ett museum av i dag är en levande mötesplats, där dagsaktuella händelser kan ställas i relation till det förgångna.”
Annons

Att helt negligera Ulricehamns innehållsrika historia vore dock direkt olämpligt, och snudd på en skymf mot den uppväxande generationen, att beröva den sin bakgrund. I den lilla filmen, som Ulricehamns kommun satt ihop om Vision 2040, sägs också: ”Historian ger en trygg grund för utvecklingen framåt.” Sant. Länken bakåt är viktig, det bevisas ständigt av krigshärjade länder som kämpar för att återskapa sina minnen så gott det går. Vi har varit förskonade, men vår historia är inte mindre betydelsefull.

I ett nytt Kulturhus kan det helt säkert göras plats för att visa delar av vår egen historia, delvis med hjälp av den äldre samlingen. Lite åt gången, kanske med olika teman? Kanske med skolklasser delaktiga i arbetet? Det handlar ju om så mycket mer än att visa upp ”unika föremål”. Ett museum av i dag är en levande mötesplats, där dagsaktuella händelser kan ställas i relation till det förgångna.

SVT har gjort en jättesatsning om Sveriges historia, som spridit ringar på vattnet åt alla möjliga håll. Visst vore det dumt att inte greppa detta ”gyllene läge”?

Ninni

Annons
Annons
Annons
Annons