Annons

Gör föreställningar på Folkets hus tillgängliga också för synskadade

För att jag ska kunna gå på teater behöver jag en syntolk. Riksteatern och Folkets hus är inte behjälpliga inför föreställningen på Folkets hus på lördag, skriver Leif Westerlind i sin insändare.
Insändare • Publicerad 16 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varken Riksteatern, teaterföreningen eller Folkets hus har visat på engagemang eller kreativitet i frågan om syntolkning, skriver Leif Westerlind i sin insändare.
Varken Riksteatern, teaterföreningen eller Folkets hus har visat på engagemang eller kreativitet i frågan om syntolkning, skriver Leif Westerlind i sin insändare.Foto: Pernilla Rudenwall

Att ha tillgång till kultur är viktigt för alla. Det gäller inte minst för oss med en funktionsnedsättning. Kultur har stor betydelse för demokratin och för människors hälsa. Kultur ger möjligheter att se på samhället och mänskligt liv utifrån flera och nya perspektiv.

I höstas var jag på en författarträff på vårt utmärkta stadsbibliotek. Karin Alfredsson berättade om sin trilogi av böcker om en förskollärare i en liten by i Västerbotten på 1950-talet. Byn domineras av en grupp pingstvänner. Efter en tid blir lärarinnan förälskad i den kvinnliga postfröken. Jag blev väldigt tagen.

Annons

Sedan fick jag veta att Riksteatern satt upp en pjäs som bygger på dessa böcker. Underbart! Den ska spelas i Ulricehamn den 20 april.

Tänk så härligt att få se intressanta livsöden dramatiserade!

Tyvärr finns det ett problem. Jag är blind. Detta hindrar dock inte att jag kan gå på teater – bara den är syntolkad.

För några veckor sedan gick jag på ”Änglar finns dom” på Göteborgs stadsteater. Vid syntolkning förmedlar en utbildad syntolk genom hörlurar hur scenen ser ut och beskriver icke-verbal kommunikation. Det fungerar mycket bra.

Därför tog jag kontakt med Riksteatern. De hänvisade mig till den lokala teaterföreningen. Jag har via Folkets Hus chef fått beskedet att teaterföreningen inte har råd med syntolkning. Jag känner mig dock väldigt tveksam till deras engagemang. Ingen har pratat med mig. Kunde man ha sökt medel? Har de undersökt vad syntolkning kostar? Har de haft kontakt med Riksteatern? Om föreställningen i Ulricehamn hade blivit syntolkad kunde jag spridit detta till teaterintresserade synskadade i vår kommun och grannkommunerna.

”Kommunala verksamheter och den som söker bidrag från kommunen eller vill nyttja kommunens lokaler för kulturarrangemang ska kunna visa hur man vill göra arrangemanget tillgängligt för alla.”

Att inte kunna ta del av kulturella arrangemang som synskadad är tyvärr inget undantag. I höstas fanns en utställning av ukrainska fotografer. Jag hade gärna gått dit om någon hade kunnat beskriva fotografierna för mig. Här får jag delvis ta ansvar själv eftersom jag inte frågade efter det. Det är dock jobbigt att alltid ligga på.

Jag anser att det är viktigt att personer med synnedsättning inte stängs ute från kulturutbud. Jag förstår att det inte alltid går att fullt ut tillgängliggöra allt för oss synskadade, men lite mer engagemang och kreativitet förväntar jag mig.

Jag föreslår att våra lokala politiker tydligt uttalar att kultur ska vara tillgängligt för alla. Kommunala verksamheter och den som söker bidrag från kommunen eller vill nyttja kommunens lokaler för kulturarrangemang ska kunna visa hur man vill göra arrangemanget tillgängligt för alla.

Hur gör jag med föreställningen den 20 april? Jag går dit. Jag har ju läst böckerna och hoppas att jag ändå får ut något. Ber andra besökare ha överseende med att min hustru ibland viskar några stödord. Funkar det inte får jag gå hem i pausen.

Leif Westerlind.
Leif Westerlind.Foto: Pernilla Rudenwall

Leif Westerlind

Ordförande Synskadades Riksförbund Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons