Annons

Glesbygdsbidrag till apoteken inte konkurrensneutralt

Regeringens glesbygdsstöd ska bevara tillgången till fysiska apotek. Men är det rätt väg att gå? undrar grundaren till ett nätapotek. Kanske kan stödet likaväl gå till logistikbolag som ombesörjer leveranserna från nätapoteken.
debatt • Publicerad 28 december 2021 • Uppdaterad 29 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Näthandeln av apoteksvaror har vuxit starkt. Här en bild från nätapoteket Apoteas anläggning för e-handel i Morgongåva.
Näthandeln av apoteksvaror har vuxit starkt. Här en bild från nätapoteket Apoteas anläggning för e-handel i Morgongåva.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I regeringens budget fastslås att tillgängligheten till apoteksservice inte har förändrats nämnvärt under året som gått. Ändå har flera partier, bland annat S och KD, argumenterat för en förändring av glesbygdsstöden till apotek. Bakom den argumentationen ligger en underskattning av nätapotekens bidrag till tillgängligheten och en låg förståelse för konsumenterna utanför storstäderna.

Näthandeln har de facto ökat tillgängligheten dramatiskt senaste åren – för hela landet. Sveriges apoteksförening konstaterade redan innan pandemin att var fjärde apoteksprodukt såldes online. I sin senaste branschrapport slår man fast att ökningen i omsättning hos apotekens e-handlar mellan 2017 och 2021, ligger på 300 procent.

”Är fysiska apotek i sig ett så pass reellt behov att vi behöver ytterligare bidrag till deras fördel?”
Annons

Det innebär en enorm förskjutning i konsumentbeteende som inte går att bortse ifrån. Om fysiska apotek med begränsat utbud och öppettider har svårt att konkurrera handlar det snarare om att kunderna föredrar något annat. Våra kunder finns över hela landet och i alla åldersgrupper.

I dag förväntar sig apotekskunder inte bara att kunna beställa online utan även att kunna få rådgivning via nätet. Att ge anpassade råd kring läkemedel är kärnan i apotekens verksamhet. Lagen säger att varje apotek måste ha minst en farmaceut. Hos nätapoteken finns rådgivningen tillgänglig på fler av dygnets timmar och i fler kanaler än hos de fysiska.

Nätapoteken, inklusive vi på Meds.se, har öppet dygnet runt, sju dagar i veckan, och leveransen får du till dörren, ombudet eller boxen – kunden väljer själv vad som passar bäst. De kunder som behöver rådgivning har tillgång till våra farmaceuter, egenrådgivare eller kundrådgivare via telefon, mejl eller chatt och kan vänta sig snabba och tydliga svar stora delar av dygnet.

Är fysiska apotek i sig ett så pass reellt behov att vi behöver ytterligare bidrag till deras fördel?

Eller ska vi snarare ta hänsyn till konsumenternas behov och nya beteenden och digitalisera därefter?

Tillgängligheten är en demokratifråga som inte ska motarbetas med icke konkurrensneutrala glesbygdsbidrag. I stället kan logistikbolag erbjudas del av stödet för att förbättra servicen även i delar av landet som ännu inte har bra leveransalternativ. För det finns definitivt utrymme att förbättra hemleveranserna i delar av Sverige. Det minsta vi begär är att få konkurrera på lika villkor.

Vi bygger för framtiden och vi utgår från det kunderna efterfrågar. För så klart ska hela Sverige fungera – och digitaliseringen gör det möjligt.

Björn Thorngren, vd och grundare, Meds.se

Annons
Annons
Annons
Annons