Annons

Ge ungdomarna fler vägar ut i livet än bara utbildning

Ge barnen som har det jobbigt i skolan en möjlighet att få göra något annat som utvecklar dem som människor, skriver insändarskribenten.
insändare • Publicerad 25 januari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förr fanns möjligheten att jobba och senare börja studera, skriver insändarskribenten.
Förr fanns möjligheten att jobba och senare börja studera, skriver insändarskribenten.Foto: Marcus Ericsson/TT

Har ni politiker förståelse för att man är skoltrött efter att ha gått i skolan i åtta-nio år plus förskolan? När man går i höstterminen i nian ska det väljas ett program till gymnasiet! Är man då trött på att läsa sånt som är svårt att ta in samt har en eller flera lärare som har svårt att ge engagemang hos sina elever, blir det inte lättare. Trevliga lärare som kan se sina elever där dom befinner sig i kunskapsnivån växer inte på träd.

Själv gick jag sju år i folkskola och sen kunde jag börja jobba! Då fanns såna möjligheter. Pappa fick ge tillåtelse i ett litet häfte att jag fick börja jobba. Har man inte föräldrar som är skolade så är det inte lätt att få hjälp hemma, tyvärr! Men det blev folk av mig och mina syskon också. Tack vare folkhögskola kunde jag hämta igen kunskap som jag missade genom att ta ett jobb istället för att gå gymnasiet. Några av de bästa och roligaste åren i mitt liv faktiskt. Vilka fantastiska lärare vi hade!

”Tack vare folkhögskola kunde jag hämta igen kunskap som jag missade genom att ta ett jobb istället för att gå gymnasiet.”
Annons

Genom yrkesskola och komvux blev jag så småningom riktigt skolad och kan se tillbaka på två akademiska yrken trots att jag inte tagit studenten! Det var inte på grund av att jag inte ville lära mig utan viljan kom efter att ha mognat i egen takt. Inget curlande i min eller mina syskons uppväxt. Vi fick ta tidigt ansvar för våra liv! Men vi hade en mor och far som ivrigt hejade på!

Ge barnen som har det jobbigt i skolan en möjlighet att få göra något annat som utvecklar dom som människor! Tids nog vill dom lära sig mera! Kanske till och med starta eget om den möjligheten dyker upp. Man måste inte vara ett geni för detta. Det räcker med livserfarenhet ibland! Kan man laga sin egen mat också, så är det mycket värt.

Pensionär, tvåbarnsmor och dotter till arbetande föräldrar, som dragit sitt strå till stacken

Annons
Annons
Annons
Annons