Annons

Går inte att vara stolt över svensk klimatpolitik längre

Eva Bergenstråhle ser inte att Sverige kommer att klara målet med att ha minskat koldioxidutsläppen med 50 procent till år 2030 med nuvarande politik.
insändare • Publicerad 13 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sänkt reduktionsplikt och sänkta skatter på drivmedel är inte rätt väg för att nå utsläppsmålen, menar Eva Bergenstråhle.
Sänkt reduktionsplikt och sänkta skatter på drivmedel är inte rätt väg för att nå utsläppsmålen, menar Eva Bergenstråhle.Foto: Hasse Holmberg

Snart är det 2023 och bara sju år kvar till 2030, då vi ska ha minskat våra koldioxidutsläpp med 50 procent. Enligt lag! Men vi fortsätter att öka våra utsläpp år för år. Vår nya regering har under hösten raskt försvårat vår möjlighet att uppnå målen, till exempel genom att sänka reduktionsplikten, öka avdrag för tjänste- och arbetsresor med bil och sänka skatter på drivmedel.

Det finns ingen anledning längre att vara nöjd eller stolt över svensk klimatpolitik. Vi ligger inte i framkanten. I dag råder osäkerhet om Sveriges väg mot klimatmålen. Näringslivet, som är beroende av långsiktighet, klagar liksom kommuner, regioner och vi medborgare, som oroar oss över de hotande klimatkatastroferna.

”Näringslivet, som är beroende av långsiktighet, klagar liksom kommuner, regioner och vi medborgare, som oroar oss över de hotande klimatkatastroferna.”
Annons

Vi måste ta oss an den nödvändiga omställningen på allvar. En början kunde vara organisationen Klimatsvarets förslag Avgift och Utdelning. Våra vägtransporter är en tung post i koldioxidbudgeten. Riksdagen bör besluta om en successivt stigande avgift på diesel och bensin, till dess att vi ställt om till fossilfritt. Ekonomiska drivkrafter (piskor) är erkänt effektiva. Moroten är att alla avgifter samlas i en egen pott och delas ut till alla medborgare regelbundet. De flesta skulle vinna på systemet. Det är rättvist, pedagogiskt och lättadminstrerat.

Eva Bergenstråhle

Klimatsvaret, Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons