Annons

Fullt rimligt med elever från Hössna på Stenbock

Svar till signaturen Stefan, UT 20/2.
Insändare • Publicerad 23 februari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hössna har ett stort geografiskt upptagningsområde, så det går inte att bara utgå ifrån Hössna by och dra slutsatsen att avståndet blir likvärdigt till Ätradal som till Stenbock, skriver insändaren.
Hössna har ett stort geografiskt upptagningsområde, så det går inte att bara utgå ifrån Hössna by och dra slutsatsen att avståndet blir likvärdigt till Ätradal som till Stenbock, skriver insändaren.Foto: Axel Noren

Vår familj har två barn som går på Hössna, och vår uppfattning är att det är en stor del av vårdnadshavarna som inte vill ha en flytt till Ätradal. Anledningarna är flera, men i vårt fall så vill vi inte att barnen ska få en längre resväg än nödvändigt.

Hössna har ett stort geografiskt upptagningsområde, så det går inte att bara utgå ifrån Hössna by och dra slutsatsen att avståndet blir likvärdigt till Ätradal som till Stenbock.

Annons

För vår familj så handlar det om drygt fem timmar mer per vecka som barnen spenderar på resande fot i skolbuss, än om vi hade kunnat skjutsa raka vägen fram och tillbaka. Det handlar alltså om långa busstider för de barn som pendlar, tid som små barn förväntas kunna sitta stilla och ta det lugnt, tid då de inte kan gå på toa, och tid som de hade kunnat använda till att göra läxor eller till exempel umgås med sin familj – men nu är låst till transport.

”Vi hoppas på en bra högstadielösning, för jag tror inte att någon vill 'knöka' in några elever i skolorna.”

Det var inte länge sedan som vårt yngsta barn kom av bussen och grät, för att hen var så kissnödig, efter en tur på cirka 50 minuter. Längre tid på vägen innebär även en högre trafikrisk, och vi är medvetna om att vår busschaufför ibland upplever en del störningar när passagerarnas ork trutit eller springet i deras ben blivit för påtagligt.

Vi hoppas på en bra högstadielösning, för jag tror inte att någon vill ”knöka” in några elever i skolorna. Vi hoppas även att ansvariga inte tar sig friheter med våra barns tid, som också den är värdefull.

Ulricehamn är en stor landsbygdskommun, och skolorna är i princip koncentrerade till centralorten och ett stråk i norr-söderriktning. Det innebär för många långa avstånd, som inte behöver göras längre än nödvändigt. Kanske skulle skolornas upptagningsområde delas upp i de mer tätbefolkade områdena, för att sedan låta de med längre pendlingstid gå på den skola som ligger närmast hemmet?

En av alla familjer som gör landsbygden levande

Annons
Annons
Annons
Annons