Annons

Framtidens ledare måste sätta medmänsklighet framför makt och pengar

Det är vårt ansvar som väljare i ett demokratiskt land att hitta de ledare som kan verka för en mänsklig världsordning där inte jakten på makt och pengar leder till krig, skriver Tommy Fjällström från Gällstad i sin insändare.
insändare • Publicerad 19 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mänsklig värme och ömsesidig respekt måste vara vägledande, skriver Tommy Fjällström från Gällstad i sin insändare. Hur är det möjligt att det år 2022 fortfarande finns krig som ett alternativ i en konflikt? undrar han.
Mänsklig värme och ömsesidig respekt måste vara vägledande, skriver Tommy Fjällström från Gällstad i sin insändare. Hur är det möjligt att det år 2022 fortfarande finns krig som ett alternativ i en konflikt? undrar han.Foto: Sprisse Nilsson

Hur är det möjligt att det år 2022 fortfarande finns krig som alternativ i en konflikt? Vad har vi för världsordning som låtit detta hända?

När andra världskriget var slut lovade inblandade länder varandra att något liknande aldrig får ske igen. Nationernas Förbund bildades (nuvarande FN) för att upprätthålla denna garanti på global nivå. Vapen skulle inte vara lösningen vid framtida konflikter. Vi vet alla hur denna organisation lyckats med sitt uppdrag.

Annons

Många krig har avverkats sedan dess och en del pågår än idag. FN:s uppgift är ju att motverka dessa krafter!!

Eftersom de inte klarat av sina åtagande har en mängd olika organisationer fått ta konsekvenserna av dess misslyckande som resulterat i flyktingströmmar från krigshärjade områden. Hjälporganisationer som exempelvis Lions gör många värdefulla humanitära insatser i såna här sammanhang.

Varför har då mänskligheten inte kunnat förhindra väpnade konflikter efter alla år med mänskligt lidande och död? Svaret är att makt och pengar har fått företräde framför kristna värderingar med mänsklig värme och ömsesidig respekt.

Var finns respekten för kristna värderingar och traditioner? Det är tydligen fritt fram att häckla och göra narr av kristendomen i såväl i radio som i TV. Inga problem alls eftersom gensvaret är ganska marginellt! Frågan är om alla religioner är lika förlåtande? Jag är troende kristen och tillhör Svenska Kyrkan.

På den humanitära nivån kan vi göra många bra insatser men på den andliga nivån har vi misslyckats med vårt budskap. Var finns den kristna motsvarigheten till alla dessa ekonomiska makthavare i världen? Vem är mest intressant för den stora massan? Påven eller Elon Musk? Ett föredrag om vikten av kristna värderingar skulle nog inte dra speciellt mycket folk.

Däremot skulle säkert föredrag om kryptovalutor dra storpublik. Botanisering bland cirka 3 800 värdesatta kryptovalutor bland hundratals handelsplatser lockar säkert många. Inte minste med tanke på att en valuta nyligen ökade med 1520 procent på 24 timmar! Ett paradis för klippare och giriga. Väldigt lärorikt och lite skrämmande att följa de oerhörda ekonomiska krafter som finns för att kapa åt sig stora förmögenheter. Inte minst med hjälp av robotprogram där man genom diverse algoritmer kan ställa in sina köp- och säljkriterier. Den delen av människan har utvecklats (?) enormt!

”Det kommer krävas betydligt mer av framtida ledare och företrädare än det vi ser idag. Den mentalitet och de egenskaper hos människan som skapat dagens världsordning har misslyckats!”

Ingvar Kamprad pratade ofta om kvartalskapitalister. I dag hade han nog talat om kvartskapitalister eftersom de ekonomiska flödena är oerhört högfrekventa.

Jag har definitivt inget emot förmögenheter som inarbetats ärligt och som motsvarar en arbetsrelaterad insats! Seriösa företagare som omsätter sina idéer till praktiskt arbete är guld värda! Det är inte alls den typen av kapitalbildningar som ska ifrågasättas. Däremot de som inte skyr några medel för att uppnå rikedom och makt på bekostnad av mänskliga värderingar! Oavsett om det gäller digitala eller fysiska valutor!

Vi behöver byta ut många politiker och andra talespersoner om vi ska få en bättre värld. Det kommer krävas betydligt mer av framtida ledare och företrädare än det vi ser idag. Den mentalitet och de egenskaper hos människan som skapat dagens världsordning har misslyckats!

Så. Låt oss börja på vår nivå med att söka reda på framtidens politiker som sätter mänskliga värderingar före makt och pengar! Det är vårt ansvar som väljare i en demokratisk stat att hitta dem!

Annons

Tommy Fjällström

Världsförälder

Gällstad

Annons
Annons
Annons
Annons