Annons

Föreningen Norden: Nordiskt samarbete grunden för ett starkt civilförsvar

Vi behöver alla arbeta aktivt för att stärka kontakterna och relationerna med våra närmaste grannländer, skriver företrädare för Föreningen Norden.
insändare • Publicerad 24 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna är en grund för framtida välfärd, fred och våra livsmiljöer, skriver Föreningen Norden.
Samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna är en grund för framtida välfärd, fred och våra livsmiljöer, skriver Föreningen Norden.Foto: Johan Nilsson/TT

Norden och vår omvärld är i snabb förändring. Rysslands anfallskrig på Ukraina har snabbt ritat om den säkerhetspolitiska kartan. I samband med Nordens dag den 23 mars vill vi lyfta vikten av det nordiska samarbetet för oss invånare och för vårt civilförsvar – särskilt i en orolig tid.

Ett starkt nordiskt samarbete är ett känt begrepp och anseendet bland allmänheten och beslutsfattare är högt. Faktiskt är hela 82 procent av svenskarna positiva till samarbete mellan de nordiska länderna, enligt Föreningen Nordens Nordenbarometer 2022.

Annons

Som en reaktion på gränsstängningarna under pandemin har samarbetet i Norden intensifierats från svensk sida. Den svenska regeringen – oavsett politisk färg – har det senaste året gång på gång understrukit betydelsen av ett nära samarbete med Norden och Baltikum, till vår stora glädje.

”Vår Nordenbarometer visar att åtta av tio svenskar känner samhörighet med människor i våra grannländer.”

I över hundra år har vi i Föreningen Norden arbetat för att stärka integration, säkerhet och en hållbar och demokratisk samhällsutveckling i Norden. Vi har skapat samhörighet genom mellanfolkligt utbyte – att människor möts, samtalar och samarbetar över gränser. Det är med stolthet vi ser att vårt arbete gett resultat – vår Nordenbarometer visar att åtta av tio svenskar känner samhörighet med människor i våra grannländer.

Samhörighet och samarbete i Norden är viktigt för att vi tillsammans ska kunna möta samhällsutmaningar och bygga ett starkt civilförsvar över gränserna. Men samarbetet i Norden är inget självspelande piano. Det byggs inte av någon annan, någon annanstans. De mellanfolkliga banden knyts och stärks i vår vardag av oss invånare, i alla delar av samhället. Av dig som är aktiv i din lokala idrottsförening likväl som av dig som är tjänsteman på en kommun eller myndighet.

Att stärka samarbetet med de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen har det senaste året blivit ännu mer aktuellt. I den nyss utkomna boken Baltikums befrielse av Niclas Sennerteg, författare och journalist på Borås Tidning, och författaren Tobias Berglund, skildras hur de tre staterna kämpat för sin befrielse från den mäktiga ryska grannen i öster. På Tranemo bibliotek den 30 mars berättar Niclas Sennerteg om befrielsekampen och om behovet av att vi förstärker samverkan mellan alla östersjöstaterna.

Tillsammans behöver vi ta på oss våra nordiska glasögon och arbeta aktivt för att stärka kontakterna och relationerna med våra grannländer.

Det är vår gemensamma framtida välfärd, fred och våra livsmiljöer som står på spel när samarbetet över gränserna inte fungerar. Vi bygger inget starkt och hållbart civilförsvar inom gränserna för varje enskilt land – vi bygger det bara tillsammans!

Åsa Torstensson

Ordförande Föreningen Norden

Birgit Andersson, Friedrich Baihofer

Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo

Annons
Annons
Annons
Annons