Annons

Förbud ålfisket för att rädda arten för kommande generationer

Stig Persson är besviken på jordbruksministerns ståndpunkt kring ålfisket.
Insändare • Publicerad 17 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”När så mina söner en dag berättade att ålen är utrotningshotad så slutade jag tvärt att fiska och äta ål”, skriver Stig Persson i sin insändare.
”När så mina söner en dag berättade att ålen är utrotningshotad så slutade jag tvärt att fiska och äta ål”, skriver Stig Persson i sin insändare.Foto: Kustbevakning

Ålen är utrotningshotad. Ålen har funnits i miljontals år, men nu finns endast några procent kvar. I ungdomen fiskade jag gärna ål. När så mina söner en dag berättade att ålen är utrotningshotad så slutade jag tvärt att fiska och äta ål. Det var ett enkelt och självklart beslut. Nu ville EU-kommissionen begränsa ålfisket till sex månader under året. Sverige var emot! Vi representerades av jordbruksminister Peter Kullgren (KD), som försvarade ålfisket. Det hade hedrat honom om han i stället hade kämpat för ett totalstopp tills ålen förhoppningsvis hade återhämtat sig så att även framtida generationer kanske skulle kunna fiska och äta ål.

”Att jordbruksminister Peter Kullgren, tillika kristdemokrat, inte visar större respekt för ”Guds skapelse” är mer än förvånansvärt.”

Dessutom pausar regeringen omprövningen av vattenkraften, som har diskuterats sedan 2007. Omprövningen skulle äntligen kunna leda till att minska massakreringen av ål i turbinerna. Jag blir både ledsen och besviken.

Annons

Att jordbruksminister Peter Kullgren, tillika kristdemokrat, inte visar större respekt för ”Guds skapelse” är mer än förvånansvärt. Det är väl ödets ironi att samtidigt pågår COP 15, FN:s stora möte i Montreal om biologisk mångfald.

Jag vill avslutningsvis komma med ett boktips: Läs Ålevangeliet av Patrik Svensson.

Stig Persson

Annons
Annons
Annons
Annons