Annons

Föräldrar: Gå till botten med problemen vid Ungdomens hus!

Vi hoppas att Ulricehamns kommun förstår vikten av verksamheten vid Ungdomens hus och tar hand om den personal som bidrar positivt till den, skriver signaturen ”Föräldrar vid Ungdomens hus”.
insändare • Publicerad 4 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rapporteringen ger ingen smickrande bild av kommunens arbetssätt, skriver signaturen ”Föräldrar vid Ungdomens hus” i sin insändare.
Rapporteringen ger ingen smickrande bild av kommunens arbetssätt, skriver signaturen ”Föräldrar vid Ungdomens hus” i sin insändare.Foto: Pernilla Rudenwall

Det är med stigande oro vi läser om problemen inom Ungdomens hus i Ulricehamn. Vi läser om ledare som är otrevliga mot besökare, föräldrar, medarbetare och ungdomar som hjälpt till med evenemang. Ledare som ger uttryck för en värdegrund som vi hoppas och tror ligger långt bortom vad kommunen står för. Ledare som raggar kunder till egna verksamheter, och som verbalt kränker människor. Och om en enhetschef som försökt bryta den negativa spiralen men som inte backats upp av sin arbetsgivare och sedan fått sluta. Rapporteringen ger ingen smickrande bild av kommunens arbetssätt, och pekar dessutom på en tystnadskultur där allvarliga problem hellre ignoreras än åtgärdas.

Vårt barn har varit på Ungdomens hus för att bredda sin umgängeskrets, öka sin självständighet och få möjlighet att använda teknik som vi inte har hemma. Vi har fått ett positivt intryck av de ledare vi varit i kontakt med, och har alltid blivit trevligt bemötta av verksamhetschefen Amir. Efter att vi fått kännedom om hur en del av de andra ledarna uttryckt sig och agerat, är det dock inte längre aktuellt för vårt barn att gå till Ungdomens Hus. Vi vill helt enkelt inte att han rör sig i en toxisk miljö.

”Kommunen behöver visa att de problem som framkommit tas på allvar, samt hur de löpande jobbar förebyggande, och vad de har för handlingsplan för att hantera liknande situationer i framtiden.”
Annons

Vi trodde att verksamheten skulle vara en mötesplats för barn och ungdomar, där de kan vistas och aktivera sig i en miljö där de blir respekterade och lär sig att respektera andra. Vittnesmålen i tidningen gör gällande att en grupp ledare har gjort den till något annat, vilket är mycket olyckligt, och vi känner med övrig personal! Verksamheten fyller flera funktioner, och det går att ställa den i ett större perspektiv än det lokala, och koppla den till en av vårt lands aktuella utmaningar. Den senaste tidens rapportering kring gängkriminalitet och den aggressiva rekryteringen av barn och ungdomar till dessa nätverk, bör öka satsningen på fritidssysselsättningar i trygga miljöer för våra unga, och prioriteras av kommuner runt om i vårt land.

Vi hoppas att Ulricehamns kommun förstår vikten av den här typen av verksamhet och tar hand om den personal som bidrar positivt till den, samt säkerställer att den vilar på en inkluderande, fördomsfri och respektfull värdegrund som alla anställda kan skriva under på. Kommunen behöver visa att de problem som framkommit tas på allvar, samt hur de löpande jobbar förebyggande, och vad de har för handlingsplan för att hantera liknande situationer i framtiden.

Ansvarig för verksamheten får gärna återkomma med hur de ska bygga upp förtroendet hos oss föräldrar igen, och hur de kommer att kommunicera detta.

Föräldrar vid Ungdomens hus

Annons
Annons
Annons
Annons