Annons

Förälder: Vansinnesomkörningar och blinkande helljus kring våra ungdomar i epa

Omgivande bilister var allt annat än goda förebilder för sonen i epa-traktorn. Det upplevde insändarskribenten Susanne när hon åkte med sin pojk på en tur.
insändare • Publicerad 16 december 2021 • Uppdaterad 17 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Föräldrar bör åka med sina ungdomar för att se vilken trafikmiljö de kör i, uppmanar insändarskribenten Susanne. Vansinnesomkörningar, blinkande helljus och tutande var något av det hon fick uppleva på en resa mellan Ulricehamn och samhället de bor i.
Föräldrar bör åka med sina ungdomar för att se vilken trafikmiljö de kör i, uppmanar insändarskribenten Susanne. Vansinnesomkörningar, blinkande helljus och tutande var något av det hon fick uppleva på en resa mellan Ulricehamn och samhället de bor i.Foto: Johan Nilsson/TT

För en vecka sedan så åkte jag med i min sons epa från Ulricehamn och hem till samhället där vi bor. Det var ett uppvaknande utan dess like vill jag lova. En epa får inte gå fortare än 30 km/h det vet ju alla. Det som var nytt för mig var hur andra trafikanter runt omkring oss uppförde sig, det var som att hornen i pannan växte ut. Det var många dåliga vansinnesomkörningar och när det inte fanns tillfälle att köra om låg det bilar tätt bakom oss som blinkade med helljus och tutade. Vart ska stackars epan ta vägen tänker ni? Och tänk om ni visste att en vuxen person satt med i epan, hade ni betett er så då?

Vi bilister ska vara ungdomarnas föredöme och föregå med gott exempel vilket inte var i detta fall. Vid varje ”ficka” svängde vi av för att släppa förbi bakomvarande bilar för att underlätta i trafiken.

”Det var många dåliga vansinnesomkörningar och när det inte fanns tillfälle att köra om låg det bilar tätt bakom oss som blinkade med helljus och tutade. Vart ska stackars epan ta vägen tänker ni? Och tänk om ni visste att en vuxen person satt med i epan, hade ni betett er så då?”
Annons

Jag förstår att det är frustrerande att hamna bakom en epa eller mopedbil, det tycker även jag. Men det är ju inte ungdomen i epan som har bestämt att det bara får gå i 30 km/h utan det är högre instanser. Och hade jag fått bestämma så skulle en epa få köra i 45 km/h precis som moped klass 1 och mopedbilar, dessutom är det säkrare att åka i en epa.

Min sons reaktion på min upprörda stämma var;

– Jag är van, såhär är det alltid.

Är du en förälder eller annan vuxen till en epa-ungdom så rekommenderar jag er till att åka med en gång för att se hur deras trafiksituation ser ut.

Susanne

Annons
Annons
Annons
Annons