Annons

Följer Ulricehamn den svenska modellen?

Det är viktigt för oss att de företag som kommunen har avtal med har kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor. Offentliga arbetsgivare har ett särskilt ansvar i att bidra till schyssta villkor, anser Klas Redin och Daniel Claesson.
Insändare • Publicerad 29 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
S vill att kommunen kartlägger hur det ser ut med kollektivavtal och andra villkor hos företag som man har avtal med.Foto: Louise Olsson

Den svenska modellen som bygger på att fack och arbetsgivare sluter kollektivavtal har varit en framgångsfaktor för Sverige då det skapar ordning och reda på arbetsmarknaden. Modellen har visat sig fungera väl då den har bidragit till att Sverige har haft få strejker och större konflikter mellan parterna. Det är även viktigt att den upprätthålls.

Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas. Kommuner och regioner kan ställa krav på miljö och social hänsyn samt även på kollektivavtal när varor och tjänster ska handlas upp.

”Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.”
Annons

Det är viktigt för oss att de företag som kommunen har avtal med har kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor. Offentliga arbetsgivare har ett särskilt ansvar i att bidra till schyssta villkor.

Därför har Socialdemokraterna i Ulricehamn lagt en motion i kommunfullmäktige som går ut på att vi vill att kommunens förvaltning gör en kartläggning som visar hur det ser ut med kollektivavtal och andra villkor hos dessa företag eller organisationer. Kommunens riktlinjer för upphandling säger att det ska ställas krav på leverantörer med anställd personal som ej har kollektivavtal, att leverantörens anställda omfattas av arbetsskadeförsäkring, sjukförsäkring och har tjänstepension eller avtalspension. Vi vill även att kartläggningen omfattar dessa delar.

Klas Redin (S), biträdande oppositionsråd

Daniel Claesson (S), ersättare, kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons