Annons

Flerfamiljshus har inte plats för allt avfall

Skall sophanteringen även i flerfamiljshus hanteras genom de så kallade fyrfackssystem så finns det sannolikt inte utrymme för ändamålet, skriver Tom Tillman i sin insändare.
insändare • Publicerad 27 juni 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur ska det nya sopsystemet fungera för flerfamiljshus, undrar Tom Tillman.
Hur ska det nya sopsystemet fungera för flerfamiljshus, undrar Tom Tillman.Foto: Pernilla Rudenwall

I Ulricehamns Tidning torsdagen den 1 juni beskriver tidningen det nya sopsystem som skall införas i kommunen. Det beskrivs genom en intervju med Marie Ström som är chef för VA och miljö. Syftet är att flytta återvinningen närmare det egna hushållet. Samt inte minst förhoppningen att våra hushåll skall återvinna ännu mer. Återvinningsstationerna som vi har i dag kommer möjligen att avskaffas. Mycket bygger på ett så kallat fyrfackssystem. Förordningen träder i kraft den 1 januari 2024 och det skall vara helt genomfört senast 1 januari 2027. Bra så men…

”Vi är ganska många bostadsrättsföreningar som undrar hur det nya systemet är tänkt att fungera.”

Vi är ganska många som bor i och är engagerade i flerfamiljshus och bostadsrättsföreningar. Skall sophanteringen även i dessa fastigheter hanteras genom de så kallade fyrfackssystem så finns det sannolikt inte utrymme för ändamålet. Vi tänker en fastighet med 30 lägenheter som exempel och det skall dessutom finnas plats också för att ta hand om plast, papper, färgat och ofärgat glas och metall så behövs det mycket utrymme. Utrymme som inte finns i dagens läge. Vi är ganska många bostadsrättsföreningar som undrar hur det nya systemet är tänkt att fungera. Frågor som kräver svar.

Annons

Eller är det tänkt att det blir ett system för villafastigheter (fyrfackssystem) oförändrat system för flerfamiljshus (svarta påsar för komposterbart och vita för övrigt) samt oförändrad modell med återvinningsstationer.

Tom Tillman

för Brf Närheten

Annons
Annons
Annons
Annons