Annons

Fler byggare behövs när Sjuhärad växer

Hela byggbranschen står inför en stor medarbetarbrist. Vi vill se fler elever på bygg- och anläggningsprogrammet. Vi vill att fler får upp ögonen för branschen och ser alla de möjligheter som den erbjuder, skriver Anna Lönn Lundbäck och Ann-Sofie Lind.
debatt • Publicerad 4 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nästan nio av tio byggföretag i Västsverige har svårt att rekrytera, skriver företrädare för Byggföretagen i väst i sin debattartikel.
Nästan nio av tio byggföretag i Västsverige har svårt att rekrytera, skriver företrädare för Byggföretagen i väst i sin debattartikel.Foto: Jessica Gow/TT

Nu stundar gymnasieval för eleverna i nionde klass i Sjuhärad. Ett spännande och roligt val för de flesta, men som också medför funderingar. Vilken inriktning verkar roligast, vad väljer kompisarna och kommer jag få några nya vänner?

En viktig fundering är såklart – kommer gymnasievalet leda till jobb? Och ja, väljer man bygg- och anläggning är jobbchanserna goda.

Annons

Det osäkra omvärldsläget har påverkat de flesta branscher, så även bygg. Men även om det kommande året spås bli tufft finns ett fortsatt stort behov av att bygga mer och på sikt behövs tusentals nya medarbetare, bara för att täcka pensionsavgångar.

Västra Götaland växer och befolkningen beräknas öka med 122 000 invånare fram till 2035. Det kommer behövas nya bostäder, kontor, skolor och vårdcentraler samt vägar, broar och tunnlar som tar oss däremellan. I allt detta har bygg- och anläggningsbranschen en nyckelroll. Men hela branschen står inför en stor medarbetarbrist.

Nästan nio av tio byggföretag i Västsverige har svårt att rekrytera. Framför allt är det yrkesarbetare som saknas. Enligt Västra Götalandsregionens Analys 2022:43 visar prognosen fram till 2035 att efterfrågan på personer utbildade inom bygg kommer att öka.

”Som byggare har du dessutom en avgörande roll i den nödvändiga klimatomställningen.”

Utbudet väntas öka men inte tillräckligt för att matcha efterfrågan. År 2035 beräknas det finnas cirka 4 000 utbildade byggnadsarbetare i Sjuhärad medan den beräknade efterfrågan uppgår till nästan 5 000 i samma region. I hela Västra Götaland beräknas det saknas cirka 4 000–5 000 byggutbildade. Behovet är alltså stort.

Fler behöver välja yrkesprogram inom bygg och anläggning på gymnasiet. Fördelarna med detta val är flera. Förutom att branschen är bred och erbjuder ett 70-tal olika yrkesroller erbjuds en kreativ miljö med såväl teori som praktik, både inomhus och utomhus. Dessutom finns, till skillnad från vad många tror, utmärkta möjligheter att studera vidare efter gymnasiet. Förutom att du får en yrkesexamen har du även rätt att läsa till högskolebehörighet.

Som byggare har du dessutom en avgörande roll i den nödvändiga klimatomställningen. År 2045 ska Sverige ha nettonollutsläpp av växthusgaser, och för att lyckas krävs rätt kompetens och kvalificerad arbetskraft.

Bygg- och anläggningsbranschens roll är viktig inte minst genom alla insatser för att minska branschens egna utsläpp, men också genom att bygga framtidens vindkraftverk, batterifabriker och allt annat som är en del av den gröna byggboomen.

Vi vill se fler elever på bygg- och anläggningsprogrammet. Vi vill att fler får upp ögonen för branschen och ser alla de möjligheter som den erbjuder. För att kunna rusta regionen för framtidens befolkning behöver vi fler som bygger. Såväl tjejer som killar, oavsett bakgrund, ska känna att de kan välja bygg. Alla är välkomna och alla behövs i bygg- och anläggningsbranschen!

Anna Lönn Lundbäck, regionchef, Byggföretagen i väst

Ann-Sofie Lind, ansvarig för kompetensförsörjning, Byggföretagen i väst

Annons
Annons
Annons
Annons