Annons

Finns fler lik i garderoben?

Inte tu tal om att vi behöver ett nytt bibliotek, men det hade nog varit bättre utan krångliga avtal, skriver Ingemar Basth.
Insändare • Publicerad 20 oktober 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vision över hur nya stadsbiblioteket i Ulricehamn kan utformas, enligt vinnarförslaget som Efem Arkitektbyrå tidigare lämnat in till kommunen.
Vision över hur nya stadsbiblioteket i Ulricehamn kan utformas, enligt vinnarförslaget som Efem Arkitektbyrå tidigare lämnat in till kommunen.Foto: Efem arkitektbyr

I UT den 15 oktober stod det att läsa att det var problem med detaljplanen gällande biblioteket. Nu senast så har det framkommit att kommunen ska utföra och bekosta arbeten på annan fastighetsägares domäner. I detta fall Ica fastigheter.

När biblioteksfrågan stöttes och blöttes så ansåg Miljöpartiet att det dels hade varit intressant med en alternativ placering av biblioteket och att man inte hade varit beroende av krångliga komplicerade avtalsförhållanden.

”Finns det fler lik i garderoben? Kommunallagen säger ju att man inte får gynna privata företag.”
Annons

När det blev aktuellt att ändå köra Ica-spåret så togs det fram en revisionsrapport daterad januari 2018 som skulle genomlysa hela affären. I fråga 5 i rapporten så uttalar kommunen sig i frågan om det finns något som gynnar bolaget Ica. Svaret är: Inte i dagsläget.

Kan det vara så att "dagsläget" juridiskt har ändrats med tanke på att kommunen ska utföra arbeten på annans fastighet med kommunala medel och som kanske kan vara att anse som gynnande? Kanske något att sätta tänderna i och inte minst ta en riktigt ordentlig ny vända i det liggande avtalet. Finns det fler lik i garderoben? Kommunallagen säger ju att man inte får gynna privata företag.

Inte tu tal om att vi behöver ett nytt bibliotek, men det hade nog varit bättre utan krångliga avtal, ett bygge i egen regi och där man hade kunnat både göra en kulturmötesplats och varför inte ett museum kopplat till den dagliga biblioteksverksamheten. Det hade varit något riktig roligt att bita i. Nu är det mest surt.

Ingemar Basth (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons