Annons

Europeiska tågresor en vinst för miljön

Klimatvinsten är stor när resenären väljer tåget framför flyget, skriver Ingela Björck i sin insändare.
Insändare • Publicerad 4 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tågresor ger ett mindre klimatavtryck än flygresorna genom Europa, skriver Ingela Björck i sin insändare.
Tågresor ger ett mindre klimatavtryck än flygresorna genom Europa, skriver Ingela Björck i sin insändare.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

”Det är väl ingen vits med att åka tåg i Europa för klimatets skull – där nere går ju tågen på kolkraft!” sägs det ibland. Men det argumentet har nu bevisats vara felaktigt. I en ambitiös genomgång har tidskriften Miljö & Utveckling jämfört klimatutsläppen för tåg respektive flyg vid en tänkt resa genom tolv europeiska länder. Jämförelsen slutar i en hejdundrande seger för tågresorna.

I Sverige och Finland minskar klimatpåverkan med hela 99 procent om man tar tågen, som drivs på förnybar el och knappast ger några klimatutsläpp alls. Även i Norge, Nederländerna, Schweiz, Frankrike och Österrike ligger klimatvinsten på 90 procent eller mer.

”I Sverige och Finland minskar klimatpåverkan med hela 99 procent om man tar tågen, som drivs på förnybar el och knappast ger några klimatutsläpp alls.”
Annons

Till och med Tyskland, ökänt för sin kolkraft, har miljövänliga tågresor så länge man åker med medel- eller långdistanståg. Det är nämligen bara de tyska regionaltågen som går på icke förnybar energi. Och i Italien, sammanställningens sämsta land, ger tågen ändå en klimatvinst på 40 procent jämfört med flyget.

På köpet i tidningens genomgång får man oväntade kunskaper om järnvägsbolagens klimatambitioner. Nederländska järnvägsbolaget NS har till exempel solceller på flera av sina servicehallar och sex egna vindkraftverk utanför Amsterdam. I Frankrike tar man vara på tågens bromskraftsenergi, som används i stationer och närliggande bostadsområden. I Österrike har ÖBB planterat 10 000 träd av 200 olika arter på sina banvallar och bangårdar. Heja tågen!

Ingela Björck

Annons
Annons
Annons
Annons