Annons

Ett Fenix Flats med brutalgrå betong blir ett statement på gågatan

Med balkonger som ser ut som kvarglömda byggnadsställningar och en padelhall på översta plan kan den nedbrunna fastigheten på Storgatan ersättas. Så ser förslaget under projektnamnet Fenix Flats ut från signaturen ”Läsare utan gränser”.
insändare • Publicerad 12 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Minst åtta våningar, betong och allt krönt av en padelhall! Så ser insändarskribenten ”Läsare utan gränser” att den nedbrunna fastigheten på Storgatan kan ersättas.  Bilden visar husfasader i Klarakvarteren i Stockholm
Minst åtta våningar, betong och allt krönt av en padelhall! Så ser insändarskribenten ”Läsare utan gränser” att den nedbrunna fastigheten på Storgatan kan ersättas. Bilden visar husfasader i Klarakvarteren i StockholmFoto: FREDRIK PERSSON

Efter den olyckliga branden mitt i city (som inte var en stadsbrand utan en brand i staden) har flera kommit med åsikter och tips om vad för slags byggnad som bör uppföras istället för den nedbrunna.

Eftersom jag har en viss erfarenhet av byggnationer, dessutom sett flera säsonger av Husdrömmar, Arga snickaren och inte minst Ernst, känner också jag mig kvalificerad att komma med synpunkter.

Annons

Först och främst måste det bli en hög byggnad, gärna åtta våningar eller fler. Som en tyckare tyckte i UT för några år sedan: ”Med fler höga hus nära sjön får fler sjöutsikt.” Så sant även om man får dra bort de bakom det nya huset som mister sjöutsikt. Kanske nettot ändå blir att några fler får sjöutsikt. Man får inte stå emot utvecklingen.

Med affärer i gatuplanet blir det ändå sex våningar bostäder. Det åttonde planet bör i tidens anda ge plats för en padelhall, så rätt det skulle bli!

”Fenix Flats ligger bättre i munnen. Internationell touch också. Lite som Sture Tower. Ett engelskt namn är dessutom bra om man vill exportera huset eller dra till sig utländska investerare eller hyresgäster.”

Fasaden bör överraska och bryta av mot övrig centrum-bebyggelse genom att man behåller den brutalgrå färg som obearbetad betong ger. Ett statement! Låter man sedan balkongerna få det utseende som många balkonger på nya byggnader har i staden, låter man den bli ett verk som ger intryck av att ständigt vara i utveckling. Balkongerna ska alltså se ut som byggnadsställningar som lämnats kvar. Se gärna runt i staden för inspiration från de lyckade installationer av denna art som redan finns.

Liksom övrig nybyggnation i staden kommer lägenheterna säkert att gå åt snabbt, fyllas av gråhåriga som lämnar villor och radhus för ett liv i öppen planlösning (ingen vägg mellan kök och vardagsrum). Här kan kreativa mäklare vässa och till och med slå Lindens argument ”Fem minuter till allt.” Tiden kan sänkas till: ”Två minuter till allt!”

Med allt menar man väl vad de gråhåriga behöver ha tillgång till: Fotvård, Vårdcentral, Apotek, Oasen, Systembolag och lunch med pensionärsrabatt Hos Miro. Allt inom två minuter med rullator. Det enda Linden kan konkurrera med tidsmässigt blir avståndet till en begravningsbyrå. Men å andra sidan spelar tre minuter ingen roll då och inte heller är det väl den gråhårige som själv gör den resan.

Interiört bör lägenheterna vara utformade utan trösklar, rullatorbredd på dörrar samt larmknappar med jämna mellanrum femton centimeter ovan golvet.

Vad ska det nya centrumtornet heta? Vad kan vara lämpligare än Fenix?!

Kanske lite väl kort namn? Fenix Flats ligger bättre i munnen. Internationell touch också. Lite som Sture Tower. Ett engelskt namn är dessutom bra om man vill exportera huset eller dra till sig utländska investerare eller hyresgäster.

Så, med detta har jag dragit mitt lilla strå still stacken av synpunkter. Får se vilken väg den blivande byggherren och stadsarkitekten väljer. Det blir ju något som flera generationer ska leva med! Vi väntar med förväntan eller oro, välj själv.

Läsare utan gränser

Annons
Annons
Annons
Annons