Annons

En ynka tiondel för att motverka klimatkrisen

Uppenbarligen går det inte att få fram ett mer hållbart samhälle genom bara förändringar på individnivå, skriver Ingela Björck.
Insändare • Publicerad 25 maj 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att blunda för situationens allvar hjälper inte – nu måste Sverige ta krafttag för att nå sina klimatmål, anser insändaren.
Att blunda för situationens allvar hjälper inte – nu måste Sverige ta krafttag för att nå sina klimatmål, anser insändaren.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra året var det varmaste som någonsin uppmätts i Europa. Jordens medeltemperatur är nu omkring 1,2 grader högre än under förindustriell tid. Att det är människans aktivitet som orsakar merparten av denna uppvärmning har forskarvärlden slagit fast med stor enighet. Det finns också en ganska stor politisk enighet om vad som orsakat problemet och hur det borde lösas.

Ändå fortsätter de flesta av oss att leva på som vanligt. Vi konsumerar kött och kläder, vi reser (om än lite mindre just nu på grund av pandemin), och vi förleds av reklamen att fortsätta önska oss större och finare bostäder, större och finare bilar och så vidare.

”De beslutade klimatåtgärderna kan i bästa fall minska Sveriges utsläpp av växthusgaser med 55 procent fram till 2045.”
Annons

Uppenbarligen går det inte att få fram ett mer hållbart samhälle genom bara förändringar på individnivå. Då skulle man vilja sätta sin tillit till den politiska nivån. Politikerna kan väl hjälpa oss på traven genom att med både piska och morot (förbud och bidrag) få in oss på en mer hållbar väg mot framtiden?

Ja, det skulle man önska, men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. De beslutade klimatåtgärderna kan i bästa fall minska Sveriges utsläpp av växthusgaser med 55 procent fram till 2045, men det krävs minskningar på minst 85 procent för att klara regeringens uppsatta klimatmål. Och av de pengar som vikts för en återhämtning efter pandemin är det bara en tiondel – en ynka tiondel – som bidrar till att de klimatpolitiska målen nås.

Här i Sverige har vi ännu inte sett några allvarliga följder av uppvärmningen. Men den märks i resten av världen i form av värmeböljor, torka, översvämningar och smältande polarisar. Att blunda för situationens allvar hjälper inte – nu måste Sverige ta krafttag för att nå sina klimatmål.

Ingela Björck

Annons
Annons
Annons
Annons