Annons

En (o-)sannolik historia från framtiden

Signaturen Malte på Tingsslätterna rapporterar från framtiden; kan det vara så här Ulricehamns Tidning skriver om Gällstad våren 2026?
insändare • Publicerad 18 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen Malte på Tingsslätterna rapporterar från ett framtida Gällstad som bokstavligen flyter bort efter snösmältningen.Foto: Carina Carlzon

Ulricehamns Tidning

Tisdagen 7 april 2026

Annons

Påskhelgen 2026 i Gällstad blev dramatisk. Efter den kallaste och snörikaste vintern i mannaminne kom då våren med besked.

Starka vindar från väster, med kraftigt regn och flera plusgrader, startade en snösmältning av aldrig tidigare skådat slag. Smältvatten från höjderna kom i en strid ström till lägre belägna platser. Tjälen, som efter den mycket kalla perioden före jul, var nära halvmetern djup, gjorde att vattnet ej sjönk ner i jorden, utan flöt ovanpå.

”På torget i Gällstad och området däromkring var vattenståndet flera decimeter högt. De boende på Môsebo (äldreboendet) blev evakuerade med hjälp av Räddningstjänst, andra drabbade blev tillfälligt inhysta hos hjälpsamma släktingar och vänner.”

På torget i Gällstad och området däromkring var vattenståndet flera decimeter högt. De boende på Môsebo (äldreboendet) blev evakuerade med hjälp av Räddningstjänst, andra drabbade blev tillfälligt inhysta hos hjälpsamma släktingar och vänner. Ica Nära är stängt på grund av saneringsarbete. Byarna Boarp och Närarp är avskurna från yttervärlden, då vårfloden gjort den södra infarten vattenfylld och i sänkan efter Närarps gård spolades vägen bort. Där kommer ingenjörstrupperna från Växjö att bygga en temporär bro så snart som möjligt.

******

Detta är ytterligare ett och också sista inlägget om ”dumheten” i att bygga ett äldreboende på vattensjuk mark, sen får ”experternas” utredningar stå för dem.

Malte på Tingsslätterna

Annons
Annons
Annons
Annons