Det tar tid att vända skolan

Svar till Kajsa Kettil, UT 12/11.
Debatt • Publicerad 17 november 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Placeringen i Lärarförbundets ranking bygger på elevuppgifter från läsåret 2018–2019 och övriga uppgifter från 2019. För den minnesgode var det i januari 2019 vi tillträdde. Att förvänta sig resultat då är naturligtvis inte möjligt, skriver NU-politiker.
Placeringen i Lärarförbundets ranking bygger på elevuppgifter från läsåret 2018–2019 och övriga uppgifter från 2019. För den minnesgode var det i januari 2019 vi tillträdde. Att förvänta sig resultat då är naturligtvis inte möjligt, skriver NU-politiker.Foto: Alexander Olivera/TT

I UT 12/11 skriver chefredaktör Kajsa Kettil att Lärarförbundets rankning, där Ulricehamn hamnar på ny bottennivå, måste komma som en kalldusch för Nya Ulricehamn. Vi vill mena att om så varit fallet hade vi inte skött vårt politiska arbete. Vi har självklart insyn i den verksamhet vi är valda till att leda och att det finns brister i exempelvis måluppfyllelsen är väl kända sedan tidigare.

Det är också en av vårt partis hjärtefrågor och som säkerligen var en av anledningarna till att vi gick starkt framåt i valet 2018. Väljarna trodde på oss och det förtroendet har vi försökt förvalta sedan januari 2019.

Även om ledarskribenter och oppositionspolitiker mycket väl vet att förändringsarbete tar tid och att de låga resultat vi nu ser har ett längre ursprung än den korta tid som NU och C varit ett minoritetsstyre, ställs vi till svars. Givetvis är det så att den som styr är den som får ta emot kritiken.

”Utan NU och C hade inte lärandet fått många kronor för att öka måluppfyllelsen.”

Placeringen i Lärarförbundets ranking bygger på elevuppgifter från läsåret 2018–2019 och övriga uppgifter från 2019. För den minnesgode var det i januari 2019 vi tillträdde. Att förvänta sig resultat då är naturligtvis inte möjligt. Det är inte en bortförklaring, utan fakta. Behoven var många och i budgetarbetet som påbörjades efter sommaren 2019 gjorde vi det ovanliga att i budget peka ut vad pengarna specifikt skulle användas till inom lärandet. Det handlar exempelvis om pengar till så kallade flexgrupper för elever i behov av särskilt stöd, med placering i Gällstad, Timmele och Ulricehamn.

Efter rekryteringar under våren har verksamheten nu startat igång. Vi gjorde också en satsning på lärarassistenter, och även den satsningen fortsätter i kommande budget. För den som vill roa sig med att se vad övriga partier satsade i sina budgetar på skolan kan säkert hitta dem på nätet. Man kan konstatera att utan NU och C hade inte lärandet fått många kronor för att öka måluppfyllelsen. Nu är inte pengar allt. Lärandet har flera projekt i gång och jobbar intensivt med frågan. Inte minst alla kompetenta pedagoger.

Inför budget 2021 är kommunens ekonomiska kostym mindre och det finns tyvärr inte så stora utrymmen för satsningar. Men vi väljer att sänka kommunens resultat något och minimera de effektiviseringskrav som ligger på bland annat lärandet, gentemot förvaltningens budgetförslag.

Vi satsar också vidare på lärarassistenter och att avsätta medel för att utveckla matematikundervisningen, där resultaten är för låga. Vidare vet vi att det är stort behov inom den sociala sektorn med exempelvis fältassistent och familjebehandlare som är ett viktigt stöd i samhället där vi ser en ökande problematik kring destruktiva ungdomskonstellationer. Det påverkar i högsta grad skolan.

Tillsammans i samhället och över partigränser kan vi åstadkomma någonting bra. För bättre måste det bli. Vi försöker få igenom så mycket som möjligt av vår politik och vi hoppas på stöd även framöver då Nya Ulricehamn faktiskt gör skillnad. Vi har börjat vår resa där förändringar tar tid, men vi kommer kämpa för det vi har kvar att uppfylla i både kommunpolitiskt handlingsprogram och vårt valprogram från hösten 2018. Vi bildades för att vi ville någonting bättre ,och den som tror att vi tiger still tror fel och är välkommen att höra av sig till oss så berättar vi mer.

Annie Faundes

Johan Helmrot

Inga-Maj Larsson

Mats Bogren

Nya Ulricehamn

Svar direkt: Nyhetskommentaren som NU-företrädarna reagerar på påstår inte att Nya Ulricehamn är ensamt ansvarigt för skolresultaten eller placeringen i årets skolrankning. Däremot ger texten en analys av hur väljarna kan väntas resonera under mandatperioden och i samband med nästa val. Det vore fullt logiskt om väljarna om två år bedömde hur Ulricehamns självutnämnda skolparti har påverkat skolpolitiken under fyra år i opposition och nära fyra år i styrande ställning.

Texten skickar även en uppmaning till samtliga partier att gå samman för att hitta lösningar. Och jag är inte ensam om förhoppningen om en positiv utveckling. Efter publiceringen har jag mötts av läsarkommentarer som visar att ämnet engagerar. De har en grundfråga gemensam: ”Varför ska vi ha sämre skolresultat än andra kommuner?”

Kajsa Kettil, chefredaktör