Annons

Det finns mycket användbart på loppisar

Rune Jakobsson ser att loppisarna är fulla av användbara grejer, men ändå köper många nytt.
insändare • Publicerad 8 december 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När man stickade ett plagg till julklapp, då hann man tänka på varandra. Är det tanken eller det ekonomiska värdet som gör oss glada? undrar Rune Jakobsson i sin insändare.
När man stickade ett plagg till julklapp, då hann man tänka på varandra. Är det tanken eller det ekonomiska värdet som gör oss glada? undrar Rune Jakobsson i sin insändare.Foto: Paul Wennerholm/TT

Secondhand-affärerna är fulla med bra grejer, ändå går vi till butikerna och köper nytt. Ja, man kan ju undra hur vi tänker i vissa lägen. Är allt gammalt värdelöst numera? För 70 år sedan kunde man använda verktyg sedan 1700-talet. Sedan hängdes de upp på väggar som prydnader. Hur används de i dag? Man kan se auktionsutropare som står och frågar, ”får jag 10 kronor för lådan”? När man tittar i lådan så är det dukar och spetsar där 100-tals timmar är nedlagda. I nästa utrop kommer en 25 år gammal borrmaskin; ”får jag hundra”, och det blir budgivning. Ändå går många till affären och köper en maskin så snart de fått lust att göra något.

”Är det tanken eller det ekonomiska värdet som gör oss glada?”

Nu är det snart jul och då ska vi ha julpynt och klappar. Barnen får väl ofta en slant svischat till sitt konto. När man stickade ett plagg till julklapp, då hann man tänka på varandra. Är det tanken eller det ekonomiska värdet som gör oss glada?

Annons

Angående jul, hur mycket tänker vi då på miljön? Eller är det ekonomiska vinningar för egen del som räknas? Och mycket bottnar i vårt prylsamhälle trots att många lever i små utrymmen och vi tycker det är normalt att andra tar hand och uppfostrar våra barn, för då kan vi ju koppla av med resor och prylar.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons