Annons

Det finns gränser för hur själviska vi ska vara

Ett fel försvinner inte med en axelryckning, utan den växer om inget görs åt det, skriver Rune Jakobsson.
insändare • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vissa tyckte det var spännande att deras hus nåddes av lavan på Island, menar Rune Jakobsson i sin insändare.
Vissa tyckte det var spännande att deras hus nåddes av lavan på Island, menar Rune Jakobsson i sin insändare.Foto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra

Är jaget alltid bra?

Vi lever i ett samhälle där var och en tänker på sig själva i första hand och till viss del kan det vara naturligt. Men det finns gränser för allt, så även hur själviska vi ska vara. Vi blir ständigt påminda om hur lätt ordet ”jag” används i vårt språk och handlingar. Ofta är det ett sätt för oss att hävda oss genom att sätta oss i centrum. Det kan lätt innebära att vårt perspektiv på situationer blir litet och helheten försvinner.

”Men barn lär sig av sina fel, det borde vi vuxna kunna göra också.”
Annons

Vi har på senare tid sett hur det kan bli som i trafikstockningen i Skåne, försvarsfrågan och vulkanutbrottet på Island, där folk tyckte att det var spännande till deras hus träffades. Ja, även i vardagen kan vi mötas av uttalanden som inte är vidsynta, till exempel när det blir fel och jag tycker att det ofta blir fel i vårt samhälle. ”Alla kan göra fel” är då ett vanligt svar och så är det ju. Men barn lär sig av sina fel, det borde vi vuxna kunna göra också. Ett fel försvinner inte med en axelryckning, utan den växer om inget görs åt det. Men det är ju bekvämare att strunta i det och det kanske företaget tycker också. För i många fall så finns ju ett ”jag” hos företaget också som kanske ser pengar före kunden.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons