Annons

Det borde handla om insidan när vi diskuterar nytt kulturhus

Diskussionen om kulturhuset på debattsidan har till stor del handlat om läget eller utseendet. Det viktigaste är att planera för innehållet, skriver Christina i sin insändare.
insändare • Publicerad 30 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christina vill se ett kulturhus med plats för alla medborgares behov.
Christina vill se ett kulturhus med plats för alla medborgares behov.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den senaste tiden handlar många insändare i UT om var ett nytt kulturhus ska eller absolut inte ska byggas. Det mesta som skrivs hamnar om läget och någon gång om utseendet. Nu vill jag blanda mig i och lägga fram det som jag tycker är viktigt när det gäller ett kulturhus. Ett sådan byggnad ska vara tillgänglig för och behaglig att vara i för alla olika personer som vill besöka och använda den. Det viktigaste enligt min åsikt är att planera för innehållet i ett hus som ska vara till för alla kommunmedborgare.

”Jag vill att den som har svårt att plugga hemma, kanske på grund av trångboddhet, ska kunna jobba med studierna i lugn och ro.”

Jag vill kunna sitta i en fåtölj och läsa en pappersversion av en dagstidning i lugn och ro, gärna med växter runt omkring.

Annons

Jag vill att den som behöver permobil, utan att känna sig i vägen, ska kunna ta sig fram bland hyllorna och nå eller få hjälp med att nå en bok eller annat material på ett obehindrat och bekvämt sätt.

Jag vill att den som har svårt att plugga hemma, kanske på grund av trångboddhet, ska kunna jobba med studierna i lugn och ro.

Jag vill att den som besöker huset med små barn ska ha en avdelning där ljudnivån kan få lov att vara lite högre och det finns sköna soffor där man kan läsa eller bläddra i böcker där den vuxna och barnet inte känner att de stör andra besökare.

Jag vill inte ha trånga utrymmen, onödiga nivåskillnader, stressande ljud, kvav luft eller obehaglig belysning.

Och jag vill ha en massa böcker.

Christina

Annons
Annons
Annons
Annons