Annons

Det är inte ett batteridrivet verktyg som gör dig till proffs

Sladd eller batteri till nya verktyget? Yrkeskunskapen finns i den som använder verktyget, inte i själva verktyget, påminner Rune Jakobsson.
insändare • Publicerad 28 maj 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sladd eller batteri, det är den stora frågan.
Sladd eller batteri, det är den stora frågan.Foto: Izabelle Nordfjell/TT

När man ska köpa ett verktyg i dag blir det ett val mellan batteri eller sladd. Man kanske har sett yrkesmän som använder batteridriven maskin och förknippar med en riktig yrkesman. Men när en amatör ska använda sitt verktyg blir det inte samma sak. Yrkesmannen har flera laddade batterier och använder verktyget dagligen. För det andra sitter inte yrkeskunskap i verktyget, utan i den som använder det. Jag minns tillfällen då amatörer försökte leka proffs, som exempel då en man skulle hjälpa till att dra ris vid trädfällning och stå där som en julgran med sina nya arbetskläder. Eller vid en kurs då många ville visa att de kunde skruva med en batteridriven borrmaskin.

”Ibland känns det som många tror att det behövs ”riktiga” grejer till allt.”

Med ett sladddrivet verktyg kanske det behövs en förlängningssladd, men det är full kräm när det behövs utan planering, den energin kan man lägga på det som ska bli gjort istället. Om vi ska ha hjälpmedel ska de finnas till hands utan krångel. Ibland känns det som många tror att det behövs ”riktiga” grejer till allt. Ska vi gå en bit ska det vara bra skor och kläder som andra har, med slang försedd vattenflaska så vi inte ska behöva anstränga oss med att få i oss vatten. Mycket handlar om utseendefixering. Blir man yrkesman med riktiga verktyg?

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons