Annons

Den svenska regeringen sviker barn och kvinnor i Gaza

Den svenska regeringen sviker allt det Sverige stått för under efterkrigstiden, skriver företrädare för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Tranemo.
insändare • Publicerad 20 november 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Antalet dödade palestinier i anfallet är helt hårresande, skriver insändarskribenterna. Bilden är från Gaza city, 8 oktober 2023.
Antalet dödade palestinier i anfallet är helt hårresande, skriver insändarskribenterna. Bilden är från Gaza city, 8 oktober 2023.Foto: Adel Hana

I den fullständigt omänskliga terrorattacken som genomfördes i brott mot all folkrätt av terrorgruppen Hamas dödades över 1 400 israeler och människor av andra nationaliteter. Det är även ett brott mot folkrätten att kollektivt straffa den palestinska befolkningen. Dödssiffran i det av Israel ockuperade Gaza/Palestina närmar sig nu tio gånger den siffran. 89 FN-medarbetare har blivit dödade, den högsta siffran i någon enskild konflikt, enligt generalsekreterare Gutierrez.

Den moderatledda regeringen i Sverige sviker alla oskyldiga barn och kvinnor i Gaza/Palestina som blir dödade av den Israeliska armèn. FN beräknar att 70 procent av alla som blivit dödade i Gaza är barn och kvinnor. Alla svenska ideal sviks genom regeringens agerande. Även om den borgerliga trepartiregeringen bara är marionetter till Sverigedemokraterna och dansar när SD rycker i trådarna, så var det oväntat att regeringen skulle överge allt som Sverige stått för på den internationella scenen under hela efterkrigstiden.

Annons

Det handlar om ideal som att medverka till att lösa internationella konflikter. Att stå upp för humaniteten och för mänskliga rättigheter och folkrätten. Allt detta dumpas nu överbord av den borgerliga regeringen, som inte tar avstånd ens när SDs talespersoner på nätet önskar den israeliska armén ”god jakt”. God jakt på vem? Det är kvinnor och barn i Gaza/Palestina som dödas. Kan politiker göra mer för att avhumanisera människor? Ställer sig M, L och KD bakom uttalandena från ledande SD-personer?

”När FN röstade om att kräva ett omedelbart eldupphör, gick Sverige emot den överväldigande majoriteten av världens nationer som röstade för.”

Antalet dödade palestinier i anfallet är helt hårresande. CNN återger Palestinska hälsoministeriets siffror från den 7 november, som uppger 10 305 dödade människor i Gaza. FN uppger 1 207 barn fortfarande rapporterade som saknade och kan vara fångade under rasade hus. Israel har stängt av tillförsel av vatten, el och mediciner vilket ger en humanitär katastrof.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att Israel har rätt att försvara sig mot Hamas attacker enligt folkrätten. Svaret måste vara proportionerligt, tillägger han. Den humanitära katastrofen i Gaza kan inte kallas proportionerlig, skriver Aftonbladets ledarsida den 1 november.

EU har beslutat att tredubbla sitt bistånd till den palestinska myndigheten och civilsamhället. Rakt emot detta, så har Sveriges regering, pressade av SD, beslutat att dra in allt bistånd till Palestina. Allt som vi bidrar med till utveckling och demokratisering i Palestina. Kan man göra något som skulle vara sämre, för att bekämpa terror?

När FN röstade om att kräva ett omedelbart eldupphör, gick Sverige emot den överväldigande majoriteten av världens nationer som röstade för. Sverige lade ner sin röst. NATO-landet Norge röstade för. Motiveringen var att det vore olyckligt att förstärka världens uppdelning i öst och väst. Regeringen gör så att Sveriges röst för rättvisa, fred och jämlikhet i världen tystnar.

Bo Sandberg

Leif Bengtsson

Maj-Lis Larsson

Styrelsen för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Tranemo.

Annons
Annons
Annons
Annons