Annons

Debatt: Gratis idrottsskola för bättre hälsa och fler svenska idrottsframgångar

Vänsterpartiet vill införa avgiftsfri idrottsskola för alla 6–12-åringar. Det är ett vallöfte som vi har förankrat och arbetat fram i nära kontakt med svenska idrottsrörelsen.
Publicerad 4 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänsterpartiet vill ha en avgiftsfri idrottsskola i Ulricehamns kommun. (Arkivfoto)
Vänsterpartiet vill ha en avgiftsfri idrottsskola i Ulricehamns kommun. (Arkivfoto)Foto: Anders Wiklund/TT

I Ulricehamns kommun har vi arbetat sedan 2010 med att få till en idrottsskola. I det gemensamma handlingsprogrammet för mandatperioden 2010–2014 skrev Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet att:

– verka för att införa idrottsskola för lägre årskurser och ge barn möjlighet att prova på olika idrotter enligt ett årsschema. Vid ett par träningstillfällen i veckan får barnen möjlighet att prova på olika sporter och delta i ett brett föreningsliv, utan att det belastar föräldrarnas plånbok.

Annons

– År 2018 är god hälsa fortfarande en klassfråga. Vi vet att barn till föräldrar som endast har gått gymnasiet rör på sig mindre, än barn med högskoleutbildade föräldrar. Det sätter spår i hälsan senare i livet. Det är ytterligare en faktor som cementerar klasskillnader. Just därför är det så viktigt att tidigt ge barn och unga chansen till ett välmående som hänger med upp i åldrarna. Det gör vi med det här förslaget.

En viktig del av förslaget om avgiftsfria idrottsskolor är att de föreningar som deltar, förbinder sig att jobba för att minska kostnaderna kopplat till idrottsutövandet. Med stöd av Studieförbundet Idrottsutbildarna ska föreningarna arbeta fram policys och riktlinjer för hela föreningens verksamhet för att minska risken för att barn och ungdomar lämnar föreningen på grund av ekonomiska skäl. Ofta är det kringkostnaderna – resor till tävlingar, utrustning, lägeraktiviteter – som gör att många barn inte kan delta fullt ut.

Idrottsskolan – minst en per kommun - kommer att vara ett samarrangemang mellan olika ideella föreningar och tanken är att verksamheten ska pågå under minst en termin. Barnen får då möjlighet att prova på olika sporter utan press att specialisera sig för tidigt. Därefter kan de välja att stanna kvar i idrottsskolans regi eller gå med i föreningarnas övriga verksamhet och de idrottsgrenar som de är mest intresserade av. Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse med sina cirka tre miljoner medlemmar och över en halv miljon ideella ledare. Varje dag året runt tränar nästan 145 000 barn och ungdomar i en idrottsförening någonstans i Sverige. Idrotten är en viktig del av samhället som ger människor en känsla av sammanhang och kamratskap. Vi vill att fler ska kunna ha råd att delta. Idrottandet skulle kunna vara lika självklart för alla barn. Börjar man idrotta så rör man sig också mer på egen hand sedan, på sin fritid. Man sitter mindre still, man mår bättre, vilket i slutändan hela samhället tjänar på. Det är i ljuset av denna vetskap som vårt förslag har kommit till. Idrottsskolorna blir en historisk satsning på breddidrott för barn samtidigt som vi stärker föreningarnas eget arbete. Det är också en jämlikhetsreform som kommer att göra skillnad för många 6–12-åringar med spring i benen. Nu hoppas vi att idrottsföreningarna i Ulricehamns kommun är på bettet och tar vara på denna chans. Vi vill gärna se många idrottsskolor i kommunen.

Dan Ljung

v ordf Vänsterpartiet Ulricehamn

Jan-Olof Sundh

gruppledare Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons