Debatt

Debatt: Faktaresistens ger snedvriden debatt

Debatt Artikeln publicerades
Myter och osanningar om brottslighet sprids av såväl ledande politiker som väljare, skriver Bengt-Olof Foss. Bilden är från dödsskjutningen i Borlänge i juli 2019.
Foto: Ulf Palm /TT
Myter och osanningar om brottslighet sprids av såväl ledande politiker som väljare, skriver Bengt-Olof Foss. Bilden är från dödsskjutningen i Borlänge i juli 2019.

I en tid när ett politiskt parti, som nyligen bildades av nazister, dominerar och styr den politiska debatten och förvandlar övriga partier till statister eller ännu värre till medlöpare, tycks ord och värden som faktakoll, kritiskt läsande och tänkande helt ha försvunnit hos alltför många.

I en ambition att få så många av UT:s läsare som möjligt att läsa denna text, skall jag hålla mig kort. För det är alldeles uppenbart att alltför många, som enda källa, hämtar underlag för sin åsikt hos diverse slasksajter där allsköns rasistiska och främlingsfientliga åsikter framförs och delas. Noll faktakontroll.

Vi upplever nu en våg av skjutningar i landet. Till närmare 100 procent är det uppgörelser i ”den undre världen”. Unga människor, till större delen första eller andra generationens invandrare, gör upp om den lönsamma narkotikamarknaden. Vem eller vilka som skapar denna marknad (efterfrågan) kan vi återkomma till vid ett annat tillfälle. Skjutningarna i Malmö, Stockholm och Göteborg med flera orter har skakat om vårt samhälle.

Om jag bara hämtade min information om gängvåldet, skjutningarna och dödandet i media eller olika hemsidor, skulle jag också förmodligen tro att Sverige stod på gränsen till sammanbrott. Men inget kan vara mer felaktigt. Här redovisas några få av de myter som odlas av såväl som ledande politiker som alltför många väljare.

Påstående 1: Det skjuts och mördas som aldrig förr i Sverige.

Fakta: Antalet människor som avlidit till följd av våld har minskat de senaste 30 åren. Skulle vi ha legat kvar på 1989 års nivå skulle 152 människor ha dödats 2018 till följd av våld (räknat på antalet dödade per 100 000 invånare). Nu stannade antalet döda vid 108 människor.

Påstående 2: Våld och misshandel ökar.

Fakta: Antalet inlagda på sjukhus till följd av våld är det lägsta på 30 år. (Antal per 100 000 invånare).

Påstående 3: KD:s ordf Ebba Busch Thor påstod nyligen att villainbrotten nått nya rekordnivåer i Sverige.

Fakta: Antalet villainbrott har stadigt minskat de senaste åren. Minskningen 2018 i förhållande till 2017 var cirka 24 procent.

Denna information finns att hämta hos olika myndigheter. Socialstyrelsen, BRÅ, Folkhälsomyndigheten med flera. Men väljer man att inte ta sig det besväret eller, som vissa gör, misstro den officiella statistiken, ja, då vill man väl inte veta hur det ligger till.

Bengt-Olof Foss

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.