Annons

Dan Ljung (V): Fasa ut traditionell betong och bygg mer i trä och tegel

Ulricehamn måste ta klimatpanelens alarmklockor på allvar och minska koldioxidutsläppen, skriver Dan Ljung (V). Att bygga mer klimatsmart är en del av lösningen, skriver han i sin insändare.
Insändare • Publicerad 5 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bygg mer i trä och tegel, skriver Vänsterpartiets Dan Ljung. På bilden ett exempel från Växjö.
Bygg mer i trä och tegel, skriver Vänsterpartiets Dan Ljung. På bilden ett exempel från Växjö.Foto: Henrik Björnsson

”Alarmklockorna är öronbedövande och bevisen obestridliga: Utsläpp av växthusgaser från fossila bränslekällor och skogsskövling kväver vår planet och försätter miljarder av människor i omedelbar risk. Den globala uppvärmningen påverkar alla världens regioner, och många av förändringarna går inte att vända tillbaka”

Citatet ovan är ett uttalande av FN:s generalsekreterare António Guterres IPCC klimatpanel 2021.

Annons

Nu måste även Ulricehamns kommun ta dessa ord på allvar och bidra till att bromsa utvecklingen som på sikt leder till en obeboelig planet. Ulricehamn kan tyckas obetydligt och ligger i periferin ur ett globalt perspektiv men förändringen av klimatet känner inga gränser och vi kommer att stå inför stora utmaningar.

Till skillnad från de klimatmål kommunen sedan tidigare ställt upp vill jag spänna bågen högre och verkligen utmana i vårt klimatarbete. Inte minst har IPCC:s klimatrapport i augusti 2021 inskärpt vikten av ett mer aktivt arbete med att alla bidrar till att reducera koldioxidutsläppen.

”Att bygga mer i trä och andra naturmaterial ger mindre klimatavtryck och en mer flexibel byggnad och när den rivs väsentligt mindre miljöpåverkan än en betongkonstruktion.”

En del i arbetet med att minska koldioxidutsläppen är att bygga mer klimatsmart. I dag står byggindustrin för cirka 19 procent av de totala utsläppen av koldioxid i Sverige och en stor del av de utsläppen står betongen för. Av den totala påverkan som betongen har utgör kalcineringsprocessen cirka 65 procent, kalkframställning är oerhört resurskrävande. Att övergå till ”grön” betong gör att vi reducerar de här utsläppen med upp till 50 procent. Vi måste också reducera användningen av betong och övergå till mer klimatneutrala naturmaterial. En byggnad utgör under hela sin livslängd en påverkan på miljön. Att bygga mer i trä och andra naturmaterial ger mindre klimatavtryck och en mer flexibel byggnad och när den rivs väsentligt mindre miljöpåverkan än en betongkonstruktion.

Att helt eller delvis ta bort betongen i byggproduktionen är i dag inga problem. Det byggs stora byggnader i trä så som kulturhuset i Skellefteå och åttavånings bostadshus i Skövde och så vidare.

Därför yrkar jag på:

Att Ulricehamns kommun sätter som mål att till 2035 fasa ut användningen av betong med minst 50 procent och där det är möjligt använda ”grön” betong.

Att betongen ersätts med mer klimatneutrala material så som trä och tegel.

Dan Ljung, Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons