Annons

Centerpartiet: Gårdsförsäljning bidrar till en levande landsbygd

Gårdsförsäljning i samband med en guidad tur, föreläsning, provning eller övernattning kommer att stärka turism- och besöksnäringen än mer och bidra till en levande landsbygd, skriver företrädare för Centerpartiet.
insändare • Publicerad 21 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gårdsförsäljning av lokalt producerad öl eller vin skulle stärka besöksnäringen och bidra till en levande landsbygd, skriver företrädare för Centerpartiet i sin insändare

I Västra Götaland är det många producenter som länge väntat på möjligheten att sälja sitt egetproducerade öl eller vin, men när det nu finns en reell chans att det kan bli verklighet och regionstyrelsen ska yttra sig över den statliga utredningen (SOU 2021:95) som gör det möjligt med gårdsförsäljning då säger man nej. Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet vill inte tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

För oss i Centerpartiet är det en självklarhet att säga JA. Den här frågan har ältats länge nog och nu är det dags att gå från ord till handling. Vi ser att det är bra för småföretagandet, utvecklingen av den lite mindre hantverksmässiga livsmedelsproduktionen – både på landsbygden och i våra stadskvarter.

”Västsverige är en stark mat- och dryckesproducerade region och entreprenörsandan är stor.”
Annons

En reform inom området är både viktig och efterlängtad och den statliga utredningen visar att det är fullt möjligt att genomföra. Det finns inget hot mot det statliga monopolet, men fortfarande skramlas det om att så skulle vara fallet. De skramlande tunnorna framstår dock som allt mer tomma.

Välfyllda tunnor med lokalproducerade alkoholdrycker finns det däremot runt om i hela Västra Götaland och gott om tillverkare som gärna skulle sälja sina varor direkt på platsen för tillverkningen. Sällskap som är på öl- eller vinprovning och efteråt inte kan köpa med sig en flaska hem av det man precis har provat är absurt. Särskilt märkligt framstår det förstås för utländska besökare.

Västsverige är en stark mat- och dryckesproducerade region och entreprenörsandan är stor. Gårdsförsäljning i samband med en guidad tur, föreläsning, provning eller övernattning kommer att stärka turism- och besöksnäringen än mer och bidra till en levande landsbygd.

Vi förväntar oss att partierna samlar sig och inser vilka möjligheter som finns så att vi får till en skarp lagstiftning i riksdagen.

Cecilia Andersson (C) politiker i regionstyrelsen

Frida Nilsson (C) politiker i regionutvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons