Annons

Byt ut shoppingcentrum mot återbrukscentrum

Skapa fler arbetstillfällen genom att laga och reparera, än att sälja nytt, föreslår Titti Matsson.
Insändare • Publicerad 13 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden visar gallerian ReTuna i Eskilstuna. Här en elektronibutik med återvunna elprylar. ReTuna ser ut som en traditionell galleria men allt är återvunnet och köpcentrumet säljer endast återvunna prylar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler handlar second hand. En väldigt positiv utveckling, eftersom vår konsumtion orsakar stora koldioxidutsläpp och förorenar både land och vatten. Det finns redan så pass mycket prylar och kläder att vi till stor del skulle klara oss bra på att cirkulera det som redan finns snarare än att tillverka nytt.

”Det uppskattas att Sverige i dag har en cirkulär ekonomi på endast 3,4 procent.”

Vi tycks dessutom tro att det som kastas i soptunnan eller i återvinningen på något mirakulöst sätt försvinner eller till 100 procent återvinns. Men än så länge är det ganska lite material som faktiskt får ett nytt liv. Våra hushållssopor eldas bara upp, vilket skapar koldioxidutsläpp, och återvinning är en svår process där få saker faktiskt kan bli till nya varor. Det uppskattas att Sverige i dag har en cirkulär ekonomi på endast 3,4 procent.

Annons

Vi behöver fler platser där vi kan lämna in det vi inte längre behöver, och plocka på oss det vi för stunden har nytta av. Tänk om våra städer skulle ta ett stort kliv i rätt riktning genom att byta ut shoppingcentrum mot återbrukscentrum! Men ekonomin då? Det finns alla möjligheter att skapa arbetstillfällen som snarare går ut på att laga och reparera, än sälja nytt. Så löser vi två flugor i en smäll.

Titti Matsson

Annons
Annons
Annons
Annons