Annons

Bygg ett högstadium för hela kommunen vid Lassalyckan

Ann Sörbö i Liared föreslår en gemensam högstadieskola för hela kommunen på Lassalyckan. Färre resor och ett enklare vardagspussel för familjerna på landsbygden är några av argumenten.
Insändare • Publicerad 21 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lägg ett nytt högstadium vid Lassalyckan. Det behövs ingen gympahall, allt finns redan där, skriver Ann Sörbö i Liared i sin insändare.
Lägg ett nytt högstadium vid Lassalyckan. Det behövs ingen gympahall, allt finns redan där, skriver Ann Sörbö i Liared i sin insändare.Foto: Jonas Emtervall

Den enda delen av Ulricehamns kommun utan någon som helst kollektivtrafik på flera mils håll är Kölingared, Liared och alla byar häromkring. Den här delen av kommunen är helt utan möjlighet att ta sej någonstans utan att köra egen bil.

Jag menar att det här är området som Ulricehamns kommun totalt kör över. Hur tänker ni nu? Är det meningen att just våra 15-20 barn ska rädda hela Stenbocksskolan? Jag är inte längre direkt inblandad, men indirekt eftersom jag är mormor till åtta barnbarn som kommer drabbas av det här. Det splittrar till och med syskon som får åka till olika skolor.

Annons

Vet själv efter fem barn i skolan vilken lättnad det var när de på högstadiet i Ulricehamn kunde gå till tandläkaren direkt efter skolan, slippa åka fem mil fram och tillbaka flera gånger under samma dag. Det är ju just i högstadiet de kunde fixa enklare saker i stan, innan de åkte den långa vägen hem efter skolan. Vissa dagar kunde barnen åka med mej in till stan, när jag åkte till jobbet. Smidigt och naturligt eftersom de flesta jobbar i stan, Borås eller Landvetter, som mina barnbarns föräldrar gör.

”När man tänker högstadium, då är det så att i den åldern blir det lite spännande att göra lite saker på håltimmar och längre raster. Vad gör man i Timmele? Är det inte helt totalt fel att överhuvudtaget ha högstadium i ett litet samhälle!”

Har man tre mil enkel resa till skolan varje dag, då blir man trött! Men nu ska just de barnen som redan reser långt resa ännu längre. De har nämligen aktiviteter i stan, precis som andra barn efter skolan. Scouter, ridning, konfirmationsläsning och mycket annat. Många av just de här aktiviteterna är lagt lagom tills högstadiet slutar på eftermiddagen. Ska inte alla barn få den möjligheten längre, är det så att det är just för de som bor i stan bara?

Jag har funderat på det här, och undrar om det faktiskt kan vara så att vi här i vår del av kommunen inte har någon högt uppsatt "kommungubbe" boende! Är det just därför som elever från till exempel Tvärred inte ska flyttas till Ätradalsskolan? Kan det vara så att det här kanske ska granskas högre upp, så det inte är någon som jobbar för egen vinning? För ni vet att många som bor i Hössna skolområde måste passera Ulricehamn för att komma till Timmele.

Om ni menar på fullt allvar att Hössnaeleverna ska åka buss till Timmele i framtiden, så förstår ni också att det alltid kommer behövas dubbla bussar. En till Timmele och en till stan. Eller är det så uträknat att ingen i Hössna skolområde ska ha möjligheten att gå på Tingsholmsgymnasiet i framtiden? I uträkningar som finns att läsa står det nämligen att läsåren 23/24 och 24/25 kommer det uppstå dubbla turer för 720 000 kronor per år, men från läsåret 25/26 kommer det inte behövas någon buss till Ulricehamn från Hössna längre! Så i och med det så har ni också tagit bort möjligheten för alla i det här området att få gå på Tingsholm. Var ska våra ungdomar gå på gymnasiet?

Här går det inte köpa något busskort till gymnasieeleverna, för det går ingen buss!

När man tänker högstadium, då är det så att i den åldern blir det lite spännande att göra lite saker på håltimmar och längre raster. Vad gör man i Timmele? Är det inte helt totalt fel att överhuvudtaget ha högstadium i ett litet samhälle! I den åldern vill man kanske gå på stan, ta en fika eller annat kul. Det blir mera konflikter om tonåringar ska hålla sej på en liten yta utan möjlighet att ta sej någonstans.

Jag tycker att vi ska bygga ett helt nytt högstadium, med plats för alla, både nyinflyttade och alla i byarna runt Ulricehamn, och lägg det uppe vid Lassalyckan! Då behövs ingen ny gympahall, för allt finns redan. Ungdomarna har alla möjligheter att aktivera sej på håltimmar och raster. Vill de gå ner till stan, då får de en bra kondition, hälsan blir bara bättre och vi kanske får flera unga bra skidåkare från Ulricehamn med tiden!

Lyckligtvis är det så att barn som får kämpa för sina mål och inte tar allting för givet blir ofta kreativa och riktiga små företagare i framtiden.

Ni barn på landet, ni brukar tänka ut lösningar på det mesta. Många här har växt upp med djur och vana att få ta ansvar. Vill du någonstans så är det bara att cykla, eller senare ta moppen. Såg på mina barn, upp tidigt, åkte moppe till sommarjobben, det var flera mil varje dag, de kämpade verkligen utan gnäll. Men just det här har gjort dem riktigt kreativa och framförallt attraktiva på arbetsmarknaden!

Så ni föräldrar som har barn i Hössna, kämpa vidare och ge inte upp! Ni har barn som är vana att kämpa för att nå målet, men låt inte "kommungubbarna" köra över er!

Annons

Anne Sörbö

Liared

Annons
Annons
Annons
Annons