Annons

Biskop Åke Bonnier: Ta fasta på det livsviktiga

Biskopen i Skara stift, Åke Bonnier, skriver om de snabba budskapen och behovet av att känna trygghet i ett längre perspektiv.
Insändare • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åke Bonnier, biskop i Skara stift, skriver inför valdagen.
Åke Bonnier, biskop i Skara stift, skriver inför valdagen.Foto: Carla Karlsson

I valrörelsens slutskede, där vi befinner oss nu, överöses vi med budskap om hur olika partier tänker skapa ett bättre samhälle och hur jag själv kan gynnas av olika typer av reformer och förslag. Debattklimatet är hårt och tidsperspektivet kort. Vi får del av förslag och utspel som ska påverka oss in i det sista i hur vi väljer att lägga vår röst.

Det korta perspektivet gäller också andra budskap vi nås av. Vi läser i tidningar och i sociala medier om genvägar till framgång i olika sammanhang. Flödet av information ger oss snabba budskap och kortvarig tillfredsställelse. Vi får inte lång tid att förhålla oss till det som sköljer över oss innan nästa budskap kommer. Detta har kommit att prägla vår vardag och i förlängningen hur vi förhåller oss till relationer och hur vi fattar beslut. Alltmer försvinner det långsiktiga och långsamma och det finns inte incitament till att fördjupa sig eller lägga till ytterligare aspekter. Läsaren har redan skrollat vidare.

”Vi behöver också få till oss budskap som når in i vårt innersta, innanför vardagens gnagande oro över inflation och utmaningar i elförsörjningen.”
Annons

Men behovet finns där. Vi har behov av att känna trygghet i ett längre perspektiv. Att fördjupa oss i frågor som inte går att avhandla på några få minuter eller till och med sekunder. Få söka svar på frågor som finns i existentiella och andliga sammanhang. Våga vila i det och kunna lyfta blicken. På samma sätt finns ett behov av att forma ett samhälle för framtiden, inte bara för tiden direkt efter valet eller i bästa fall de närmaste fyra åren.

Vi behöver också få till oss budskap som når in i vårt innersta, innanför vardagens gnagande oro över inflation och utmaningar i elförsörjningen. En bok som är en kontrast till det snabba och föränderliga är Bibeln. Den har på många olika sätt gett vägledning till människor i urminnes tider och innehåller texter som har mycket att säga oss än idag. Dessa texter är skrivna av människor för längesedan och visar på tillvarons bråddjup, också nu och i tider som dessa.

Bibelns texter innehåller Guds ord, nedskrivet av människor och kan tala rakt in i våra egna liv. Dessa texter behöver tolkas och förstås i ljuset av det samhälle vi lever i nu. Bibeln har något unikt att säga oss: att det finns ett annat mönster än framgångens och de snabba tillfredsställelsernas budskap. Ett mönster som kan ge oss mod att leva också med det som inte går snabbt, är effektivt och handlar om framgång. Bibelns mönster är ett mönster av kärlek, som inte stannar vid gränser, hudfärg, sexualitet, prestation eller framgång. Guds ärende till oss alla är: Du och vi alla är älskade, oändligt värdefulla och aldrig någonsin övergivna. Detta är livsviktigt!

Det är något att ta fasta på i en tid då budskap som bryter ner tenderar att ta stor del av utrymmet. Vi behöver stärka varandra och hjälpa varandra att räta på oss - att våga se vårt eget värde. Bibeln talar om Gud som skaparen, befriaren och livgivaren. Det budskapet sätter in oss i ett sammanhang som är större än det begränsade. Det handlar om människans oantastliga värde, om individens sammanhang som skapad medskapare och om skapelsens skönhet och skörhet.

I grunden är texterna ett kärlekens budskap i hatets och våldets tid, ett hoppets budskap i destruktionens sammanhang, ett både nutidens och framtidens budskap som talar om en gemenskap i den kärlek som är störst av allt. Låt det budskapet tala till oss i tider av hårt debattklimat och växande antisemitism, antiziganism och främlingsfientlighet. Det kan bidra till att hjärtan öppnas och generositeten odlas i ett mångfaldens samhälle där vi tillsammans vågar tala om och ta fasta på det livsviktiga.

Åke Bonnier

biskop i Skara stift

Annons
Annons
Annons
Annons