Annons

Bilister utsätter oss i A-traktor för risker när vi bara följer lagen

Vuxna bilister kör om A-traktorer över heldragna linjer, eller ligger nära och tutar och blinkar. ”Ni utsätter oss för fara när vi följer lagen”, skriver Hilda Bergstrand.
insändare • Publicerad 9 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många A-traktorförare har inte haft körkort särskilt länge, oftast inte mer än tre år. Kan man inte då ta och visa oss lite respekt och ta det lite lugnt runt oss? skriver Hilda Bergstrand.
Många A-traktorförare har inte haft körkort särskilt länge, oftast inte mer än tre år. Kan man inte då ta och visa oss lite respekt och ta det lite lugnt runt oss? skriver Hilda Bergstrand.Foto: Tim Aro/SvD/TT

När man kör A-traktor får man ofta möta bilister som beter sig på ett farligt och oansvarigt sätt i trafiken. Vi som kör A-traktorer är oftast mellan femton och arton år gamla. Är det då rimligt att vuxna människor ska köra på ett sätt som utsätter oss för fara?

Jag har flera gånger varit med om bilister som kör om mig på en parkeringsficka eller som kör förbi även fast det kommer mötande trafik och är heldragna linjer. Detta är något jag upplever flera gånger i veckan. Det finns inget krav på att jag måste stanna på parkeringsfickor och släppa förbi de bilar som kör bakom mig. När jag väljer att inte svänga in så blir det ibland världens ståhej och bilar som kör bakom mig börjar tuta och blinka med helljus eller kör alldeles för nära. Detta borde inte hända. Ni som gör detta är vuxna människor och borde veta hur man ska bete sig i trafik!

Annons

När jag kan och anser att det är säkert för oss båda så släpper jag självklart förbi dig. Ni ska inte utsätta oss ungdomar för fara bara för att ni tycker att vi kör för långsamt. Det är inte vårt beslut att A-traktorer bara får köra i 30 km/h så ni behöver inte utsätta oss för fara bara för att vi följer lagen.

”Ni som gör detta är vuxna människor och borde veta hur man ska bete sig i trafik!”

Många A-traktorförare har inte haft körkort särskilt länge, oftast inte mer än tre år. Kan man inte då ta och visa oss lite respekt och ta det lite lugnt runt oss? Ska jag behöva bli rädd för att du har “bråttom” och vill spara två minuters tid?

Hilda Bergstrand

Annons
Annons
Annons
Annons