Annons

Bibliotekspersonalen: På Marknadsplatsen finns plats för modern kulturverksamhet

I vårt demokratiska samhälle spelar biblioteket en central roll, skriver biblioteks- och kulturpersonalen i en gemensam insändare. På Marknadsplatsen finns plats för alla de behov en modern kulturverksamhet har
Insändare • Publicerad 27 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Biblioteket är mer än böcker, skriver kultur- och bibliotekspersonalen i sin insändare. Här en bild från en barnföreställning på Stadsbiblioteket i Ulricehamn.
Biblioteket är mer än böcker, skriver kultur- och bibliotekspersonalen i sin insändare. Här en bild från en barnföreställning på Stadsbiblioteket i Ulricehamn.

Det cirkulerar många åsikter nu om bibliotek/kulturhus. I vår insändare vill vi beskriva vad ett modernt bibliotek är.

En uppfattning vi ofta möter är att biblioteket enbart är en samling med böcker. Det är det inte. Bibliotek är en verksamhet där boksamlingen bara är en del.

Annons

I vårt demokratiska samhälle spelar biblioteket en central roll. Bibliotek är en plats för information, kunskap och lärande. En plats att söka information i olika källor i såväl tryckt som digital form eller ta del av olika föreläsares kunskap i vitt skilda ämnen. I lokalerna finns plats att sitta ner och läsa eller studera, enskilt eller i grupp.

Biblioteket är också en plats för kultur. Läsning och författarbesök såklart, men även barnteater, konstutställningar, musikcafé, skapande verkstad och mycket annat. 2023 ordnade kultur- och biblioteksverksamheten 289 aktiviteter. En del av dem, kulturprogram och läsfrämjande arbete, riktar sig till skolan, men många är öppna för allmänheten. I helgen arrangerade biblioteks- och kulturverksamheten vernissage och konsert med Kulturskolans elever, konstutställning i Rådhuset och en barnteaterföreställning. Vårt besöksantal ökade med 300 personer. Våra arrangemang lockar nya användare och ökar utlåningen. Tyvärr begränsar dagens lokaler den verksamhet vi vill, och enligt lag, ska bedriva.

”2023 ordnade kultur- och biblioteksverksamheten 289 aktiviteter.”

Biblioteket är också en mötesplats, som ska vara tillgänglig för alla och anpassad till användarens behov. Hit är ALLA välkomna. Det är bara att komma hit, kanske prata lite med någon, använda datorer och skrivare, låna, studera, lyssna på föredrag eller konsert och det fina är att på biblioteket är detta gratis.

Vi är övertygade om att Marknadsplatsen erbjuder en tillräcklig stor och tillgänglig yta, för att kunna bygga ett hus som kommer att kunna uppfylla alla de behov som en modern biblioteks- och kulturverksamhet kräver. Ett hus med en inbjudande utomhusmiljö byggt för våra invånares nytta, glädje och förhoppningsvis stolthet för en lång tid framöver. En mötesplats för ulricehamnare och stadens besökare.

Biblioteks- och kulturpersonalen

Annons
Annons
Annons
Annons