Annons

Bibliotek på Storgatan tar bort ett fult hål i centrum

Insändare • Publicerad 11 april 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Namninsamlingen hade inte initierats om branden på gågatan aldrig inträffat, skriver Jonas Yngström och Bengt-Olof Foss.
Namninsamlingen hade inte initierats om branden på gågatan aldrig inträffat, skriver Jonas Yngström och Bengt-Olof Foss.Foto: Pernilla Rudenwall

Det är inte en fråga om antingen eller. I lördagens UT skriver Henrik Erickson att nu är det dags för tillskyndare och förespråkare för kulturhuset att kliva fram. Vi upprepar igen. Det har från vår sida aldrig varit en fråga om för eller mot ett bibliotek.

Annons

I sak finns inget att erinra mot innehållet i hans redogörelse.

Men Henrik Erickson utelämnar väsentliga delar i debatten.

1. Namninsamlingen hade inte initierats om branden på Storgatan 16 aldrig inträffat.

Branden på Storgatan 16 skapade nya förutsättningar och detta ställt tillsammans med ”risken” att vi får leva med ett fult hål mitt i centrum för många år framåt ligger bakom vårt förslag.

2. Biblioteksbyggnaden på ”brända tomten” kan mycket väl anpassas till gällande stadsplan.

3. Henrik Erickson har i tidigare krönikor själv förespråkat ”ett måttligt” byggande.

”Marknaden själv har ingen lösning på hur man på ett ekonomiskt försvarbart sätt skall fylla luckan. Här kommer kommunens satsning på ett nytt bibliotek in.”

4. En lösning på ”brända tomten” innebär att ett nytt bibliotek kan stå klart ett par år tidigare jämfört med att bygga på Marknadsplatsen. Kommunledningen har talat om en byggstart i samband med valet 2026. Det vill säga om två och ett halvt år. Med en uppskattad byggtid på två år bör de två åren efter 2026 kunna kapas.

Avslutningsvis. Marknaden själv har ingen lösning på hur man på ett ekonomiskt försvarbart sätt skall fylla luckan. Här kommer kommunens satsning på ett nytt bibliotek in. Och samtidigt som man fyller luckan bidrar man till att hålla liv i stadskärnan.

Jonas Yngström

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons