Annons

Bensinpriserna inte alls högst i Sverige

I debatten är det lätt att tro att Sverige har ovanligt höga bensinpriser. Men signaturen ”Stanton i kurva” berättar att många andra europeiska länder har högre pris på drivmedel.
insändare • Publicerad 16 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dyra droppar, men det är inte dyrast i världen att tanka i Sverige, påpekar signaturen ”Stanton i kurva”.
Dyra droppar, men det är inte dyrast i världen att tanka i Sverige, påpekar signaturen ”Stanton i kurva”.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Att bensin blivit väldigt dyrt är det väl ingen som nekar till. Men om man lyssnar på och läser vad den politiska opposition och vissa andra skriver och säger så låter det ju som att Sverige skulle ha den överlägset dyraste bensin i hela världen på grund av nuvarande regerings politik. Vilket inte är sant.

Vid en genomgång i slutet av maj detta år hade Finland högst pris i EU följt av Nederländerna och Grekland. Av alla Europas länder hade Norge (!) högst pris.Trots sina egna oljekällor och goda ekonomi. Sverige låg i ett prisspann tillsammans med 11 andra länder mellan 20-25: kronor/liter.

Annons

Tre av våra nordiska grannar hade högre pris!

Om man ser till individers inkomster i Europa och EU:s länder och hur mycket bensin man får för sin nettolön så fick man mest i Luxemburg. Sverige låg så bra som på fjärde plats i EU och på 15:e plats bland alla Europas 45 länder.

Man börjar fundera över den massiva kritiken från främst moderat håll mot nuvarande regering om man ser tillbaks lite och kollar vad Alliansen med moderat ledning gjort för att lindra plågan för bensinpriset. Under åtta år med Alliansstyre 2006-2014 höjdes bensinpriset med 24 procent.

”Bensinen är dyr i dag. Men att den hade varit billigare med en annan regering är det inget som tyder på.”

Under de snart åtta år därefter med annat styre och innan Rysslands invasion av Ukraina som skapade kaos med de flesta priser så hade bensinpriset höjts med 20 procent. Alltså MINDRE höjning än när Allians och moderater bestämde. Kritik mot dåliga villkor för arbetsresor har också titt som tätt basunerats ut av främst moderater. Under Alliansens åtta år förbättrades INGENTING där.

Bensinen är dyr i dag. Men att den hade varit billigare med en annan regering är det inget som tyder på. Visst är skatt en del av totalpriset, men tar man bort skatt där så måste man ta in den på andra ställen. Och får högern bestämma är det inte dom mest välbärgade som kommer att drabbas.

Vissa dyra arbetsresor som gäller riksdagsledamöter betalar ju vi andra med våra skattepengar tillexempel.

Riksdagsledamöterna behöver vad jag förstått inte betala en krona trots dyra flygresor tur och retur till exempel Göteborg – Stockholm i stort sett varje vecka. Det står vi andra för.

Stanton i kurva

Annons
Annons
Annons
Annons