Annons

Bengt-Olof Foss: Var öppna med upphandlingen av kulturhuset

Jag har svårt att förstå hur våra folkvalda och skattebetalarna i kommunen skall acceptera en investering där det handlar om flera hundra miljoner kronor utan att ha full insyn, skriver Bengt-Olof Foss.
insändare • Publicerad 4 juli 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När det gäller entreprenörsarvodet så har vare sig den politiska ledningen och än mindre kommunens skattebetalare en aning om nivå eller skillnaden mellan företagen, skriver Bengt-Olof Foss i sin insändare.
När det gäller entreprenörsarvodet så har vare sig den politiska ledningen och än mindre kommunens skattebetalare en aning om nivå eller skillnaden mellan företagen, skriver Bengt-Olof Foss i sin insändare.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I UT torsdagen den 30 maj kan vi läsa att T3Hus fått uppdraget att i samverkan (partnering) med Ulricehamns kommun bygga ett nytt kulturhus.

När reportern ställer frågan om på vilket sättet priset pressas mot bakgrund av upphandlingsmodellen får vi veta att det är en ”sanning med modifikation”. Med andra ord inte helt säkert. I samma mening får vi veta att det var ”entreprenörsarvodet” som avgjorde valet av T3Hus och att det är en ”affärshemlighet”.

Annons

Men det slutar inte där.

När det gäller kravet på en omsättning av minst 300 miljoner kronor de två senaste åren är T3Hus långt från att klara kravet. T3Hus hänvisar till ett annat bolag. Vilket detta bolag är får vi heller inte veta eftersom det omfattas av sekretess.

Det finns inget i upphandlingen som strider mot gällande lagstiftning. Lagen om offentlig upphandling tillåter att man hänvisar till ett annat bolag.

”Jag har svårt att förstå hur våra folkvalda och skattebetalarna i kommunen skall acceptera en investering där det handlar om flera hundra miljoner kronor utan att ha full insyn.”

Men vad är det för bolag T3Hus lutar sig mot när det gäller kravet på omsättning? Varför är det hemligt?

När det gäller entreprenörsarvodet så har vare sig den politiska ledningen och än mindre kommunens skattebetalare en aning om nivå eller skillnaden mellan företagen med mera.

Jag har svårt att förstå hur våra folkvalda och skattebetalarna i kommunen skall acceptera en investering där det handlar om flera hundra miljoner kronor utan att ha full insyn.

Vi har under senare år fått uppleva hur just bygg- och fastighetsmarknaden infiltrerats av oseriösa och rent kriminella konstellationer. Bygg- och fastighetsmarknaden har blivit en bransch för penningtvätt.

Såväl byggföretagare som fack har uppmärksammat och varnat för denna utveckling under flera år. Seriösa företag utkonkurreras.

Är det inte dags för våra förtroendevalda och Ulricehamnsborna att kräva alla papper på bordet?

Vad är det som är så hemligt? Finns det inget att dölja så är det väl inga problem?

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons