Annons

Bengt-Olof Foss: Sverigedemokraterna putsar på ytan, chatten avslöjar insidan

Bengt-Olof Foss reagerar på nyheten i veckan om hur Sverigedemokraterna hanterade de medlemmar i Ulricehamn som uttalade sig nedlåtande om muslimer i en intern chatt. ”Ledande företrädare för SD försöker släta över, tala om missförstånd, om provokationer och medvetna misstolkningar”, skriver han i sin insändare.
insändare • Publicerad 11 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraterna putsar på ytan, men avslöjas återkommande, skriver Bengt-Olof Foss och hänvisar till den interna chatten mellan medlemmar i Ulricehamn som läckte ut.
Sverigedemokraterna putsar på ytan, men avslöjas återkommande, skriver Bengt-Olof Foss och hänvisar till den interna chatten mellan medlemmar i Ulricehamn som läckte ut.Foto: Tommy Pedersen/TT

I torsdagens UT kan vi läsa om hur Sverigedemokraterna i Sjuhärad agerar när två av deras ledande medlemmar i Ulricehamn avslöjas att i en intern chattkonversation sprida hat och nedlåtande kommentarer om muslimer.

För den som följt SD:s utveckling från det att nazister och medlemmar i olika rasistiska och främlingsfientliga organisationer som BSS och Vit Makt bildade Sverigedemokraterna är detta bara ett exempel av hundratals liknande. Gång på gång , trots partiledningens försök att putsa ytan och vädja till sina företrädare ute i landet att inte säga vad man tycker rent ut, upprepas övertrampen.

Annons

Ledande företrädare för SD försöker släta över, tala om missförstånd, om provokationer och medvetna misstolkningar. Antalet uteslutningar är sett över landet ganska få.

När nu SD Sjuhärad försöker visa på att man menar allvar så påstår man att uttrycken de två SD företrädarna i Ulricehamn använt sig av skall se mot bakgrund av att de behandlade en Muslimsk organisation, Muslimska Brödraskapet, vilket naturligtvis bara är trams. Och för att undvika en upprepning så erbjuds de två SD-företrädarna en utbildning i kommunikation!

Ett märkligt erbjudande då ordförande för SD Sjuhärad i tidningsartikeln konstaterar att dialogen skedde internt och var inte avsedd att kommunicera med utomstående.

Att möta media kan för den oerfarne vara nog så jobbigt till och från och detta är nog något som samtliga partier tränar på. Ser inget konstigt med att även SD utbildar och tränar i att möta media.

”SD väljer att i frågor som rör invandring, segregation, utanförskap och kriminalitet att stigmatisera hela befolkningsgrupper.”

Men i SD:s fall så är det så uppenbart att man internt har en mycket stor tolerans för medlemmar som uttrycker nedlåtande uttalande och rent hat om invandrare. Muslimer generellt har blivit SD:s speciella hatobjekt. SD bedriver ett dubbelspel där partiledningen lägger stor möda på att putsa fasaden, inte skrämma bort väljare som av olika orsaker tycker invandringen blivit för stor. Ett för grovt språk riskerar få motsatt effekt. En ledamot av SD:s partistyrelse säger i septemeber 2015 ”att man är tvungen att dämpa och anpassa sin retorik, ty Sverige är inte moget för de sanna orden ännu”.

SD väljer att i frågor som rör invandring, segregation, utanförskap och kriminalitet att stigmatisera hela befolkningsgrupper.

Så nästa gång SD:s företrädare i Ulricehamn i UT kommenterar partiets, efter genomförd utbildning får vi tro, förslag om till exempel utvisning av stora grupper av invandrare så kommer dessa inte att säga ”utvisning”. De kommer i stället att prata om ”repatriering”.

SD är ett parti som grundades av nazister och företrädare för olika främlingsfientliga organisationer och där deras nuvarande ordförande blev medlem då heilande och hyllningar av Hitler förekom på deras möten. Borta är kängor och uniformsliknande kläder. Men under den illasittande kostymen döljer sig samma bedrövliga och farliga ideologi. För att citera författaren och Auschwitsöverlevaren Emerich Roth: Sverigedemokrater är nazister i kostym.

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons