Annons

Bengt-Olof Foss: Hur kan Liberalerna förhandla med Sverigedemokraterna?

Sverigedemokraternas olika utspel på riksnivån får Bengt-Olof Foss att ställa en fråga till Liberalernas företrädare i Ulricehamn om hur de ser på partiernas samarbete.
insändare • Publicerad 11 april 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under en följd av år har vi följt SD:s retorik där den senaste tidens utspel från partiledningen borde få alla demokratiskt och liberalt sinnade människor brista ut i att nu får det vara nog, skriver Bengt-Olof Foss i sin insändare. På bilden Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Under en följd av år har vi följt SD:s retorik där den senaste tidens utspel från partiledningen borde få alla demokratiskt och liberalt sinnade människor brista ut i att nu får det vara nog, skriver Bengt-Olof Foss i sin insändare. På bilden Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT

I en levande demokrati är en öppen och fri debatt av avgörande betydelse. Jag hyser inga tvivel om att riksdagens samtliga partier idag respekterar demokratins villkor. Men det finns ett parti som jag, mot bakgrund av dess historia och ideologi, ställer särskilt höga krav på.

Liberalerna.

Annons

Under en följd av år har vi följt SD:s retorik där den senaste tidens utspel från partiledningen borde få alla demokratiskt och liberalt sinnade människor brista ut i att nu får det vara nog. Med Polen och Ungern som förebild vill SD begränsa journalister rätt att arbeta fritt, begränsa ett fritt och oberoende rättsväsende. Man vill kunna återkalla medborgarskap, införa kollektivbestraffning, begränsa SVT:s oberoende, med mera.

”I påståenden buntar man ihop människor i vårt land, som många gånger är födda här och pekar ut dom som kriminella.”

Man odlar konspirationsteorier som saknar all vetenskaplig grund. Det är särskilt otäckt att ta del av partiledningens argumentation och påstående när det kommer till immigration. När man studerar och tar del av hur man i Tyskland efter Hitlers maktövertagande spred sitt budskap slås man av hur stora likheterna är. Ibland nästan ord för ord. Då var det judar. Nu är det immigranter.

Vi vet i dag vad den nazistiska ideologin i Tyskland ledde till.

Att kritisera denna och tidigare regeringar för brister i immigrationspolitiken är en sak. Men det som SD ägnar sig åt är något helt annat. I påståenden buntar man ihop människor i vårt land, som många gånger är födda här och pekar ut dom som kriminella. Påståenden som skuldbelägger och stigmatiserar totalt oskyldiga samhällsmedborgare. Där jag och många med mig har sina anhöriga, bästa vänner, arbetskamrater, grannar som enligt SD:s retorik aldrig kan bli svenskar.

Frågan är oundviklig. Hur i h-e kan en liberal sitta i en regering som måste förhandla med ett parti som SD?

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons